1 817 3

Провал в почистването на космоса (ВИДЕО)

Радослав Славчев

През декември миналата година японската аерокосмическа агенция JAXA изстреля космическия кораб Kounotori-6, който имаше за цел да изчисти част от т.нар. космически боклук.

Според официални данни, около земята кръжат над 100 млн. отломки от различни ракети и спътници, много от които са опасни за работещите в момента спътници и космически станции.

Идеята на японците бе да пуснат метално въже с дължина 700 метра, по което да бъде пуснат ток и по този начин да бъдат притеглени част от отломките. После в действие влиза електромагнитното поле на Земята.

Последното забавя скоростта на отломките, които излизат от своята орбита и изгарят в горните слоеве на атмосферата. По-големите тела, които не успяват да изгорят пък падат във водите на Тихия океан.

За съжаление, въпреки многократните опити, технологията на японците не проработи. Механизмът на Kounotori-6 не успя да пусне 700-метровото метално въже и така целият експеримент пропадна.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Природолюбител
  Отговор
  1 10:44  09.02.17
  След години, освен че ще се въргаляме в боклуците си тук на Земята, ще си закрием и Слънцето над планетата с тонове боклук...човекът уж е културно същество, а оставя след себе си боклуци, които не се разграждат с хиляди години
 • mediator37
  Отговор
  2 08:26  10.02.17
  Интегрирането на ромите в космоса ще реши проблема с металните отпадъци.

  Коментиран от #3

 • ЪЧЧ
  Отговор
  3 12:46  14.02.17

  До коментар #2 от "mediator37":

  ама трябва и пунктове да им открием :)))))

Напиши коментар:


Публикувай