Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 13:55 2 183 3

Провал в почистването на космоса (ВИДЕО)

  • космос-
  • боклук-
  • kounotori-6
Провал в почистването на космоса (ВИДЕО) - 1

През декември миналата година японската аерокосмическа агенция JAXA изстреля космическия кораб Kounotori-6, който имаше за цел да изчисти част от т.нар. космически боклук.

Според официални данни, около земята кръжат над 100 млн. отломки от различни ракети и спътници, много от които са опасни за работещите в момента спътници и космически станции.

Идеята на японците бе да пуснат метално въже с дължина 700 метра, по което да бъде пуснат ток и по този начин да бъдат притеглени част от отломките. После в действие влиза електромагнитното поле на Земята.

Последното забавя скоростта на отломките, които излизат от своята орбита и изгарят в горните слоеве на атмосферата. По-големите тела, които не успяват да изгорят пък падат във водите на Тихия океан.

За съжаление, въпреки многократните опити, технологията на японците не проработи. Механизмът на Kounotori-6 не успя да пусне 700-метровото метално въже и така целият експеримент пропадна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Природолюбител

    2 1 Отговор
    След години, освен че ще се въргаляме в боклуците си тук на Земята, ще си закрием и Слънцето над планетата с тонове боклук...човекът уж е културно същество, а оставя след себе си боклуци, които не се разграждат с хиляди години
  • 2 mediator37

    2 0 Отговор
    Интегрирането на ромите в космоса ще реши проблема с металните отпадъци.

    Коментиран от #3

  • 3 ЪЧЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    ама трябва и пунктове да им открием :)))))