1 235 0

НАСА създаде компютърен чип, който ще може да работи на Венера

НАСА създаде компютърен чип, който ще може да работи на Венера
Калина Петрова

Понястоящем има два марсохода, които пъплят по повърхността на Червената планета. Китайците ни изненадаха с дългоживущ спускаем апарат на Луната през 2013 година, който все още излъчва радиосигнали. А какво да кажем за Венера? В последно време имаме само орбитални апарати - европейският "Винъс Експрес", който работеше до 2014 година, и японският "Акатсуки", който понастоящем е в околовенерианска орбита, съобщи Космос.бг.

В миналото съветските учени са изпращали космически апарати към програма "Венера" между 1961 и 1984-та година, като някои от тях са били спускаеми и дори са изпращали снимки от венерианската повърхност. Поради изключително високите температури, надхвърлящи стотици целзиеви градуси, съветските спускаеми апарати са работили само между 23 минути и 2 часа. Не повече. Венера просто не позволява дългосрочно изучаване на нейната повърхност и се счита, че е безперспективно да се изпращат спускаеми апарати.

Но това скоро може да се промени - специалисти от центъра Глен на НАСА са построили компютърен чип, който е успял да работи в продължение на цели 22 дни в симулирани условия като на Венера!

Стандартните силициеви чипове, които се използват в съвременните компютри, просто не биха работили дълго време на горещата венерианска повърхност. Когато температурата надхвърли 250°C, има толкова много енергия, че силицият просто престава да бъде полупроводник. Електроните свободно могат да преминават през забранената зона и космическият апарат спира да функционира. При съветските спускаеми апарати "Венера" електрониката е била защитавана в специални груби контейнери и освен това вътрешностите са били понякога предварително охлаждани до -10°C непосредствено преди кацането.

През последните няколко години започна да узрява нова полупроводникова технология, базирана на силициев карбид (SiC). Първоначалният интерес идва от военната индустрия, но НАСА също е проявила интерес към технологията. Комбинирайки SiC-базирани транзистори със специално разработени връзки, учените са създали компютърния чип, който е успял да оцелее в продължение на цели 22 дни в симулирани условия като на Венера.

Според учените подобно нещо се прави за пръв път - компютърен чип, който е в състояние да работи при такива сурови условия без да бъде осигурена каквато и да е защита.

Построяването на венероход си остава трудна задача - засега е предложено решение само за устойчивост на компютърните системи. Разработването на научни инструменти, които биха работили при температури от над 400 °C, както и на останалите подвижни части, си остава предизвикателство. Но в центъра на НАСА Глен се работи по въпроса. При най-оптимистичния сценарий венероходът може да е готов още през 2023 година.

София / България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай