3 530 8

В САЩ откриха море от въглерод

Георги Касабов

Геофизици от Франция и Великобритания са се натъкнали на гигантско море от разтопен въглерод в западната част на Съединените щати. За необичайната находка съобщава сайтът на лондонския кралски университет "Холоуей".

Въглеродното море са намира под най-големия супервулкан Йелоустоун. За да го изследват, учените са използвали 583 датчици, най-големия в света масив от сензори за измерване на вибрациите във вътрешността на планетата и определяне на състава на слоевете.

Огромният резервоар от въглерод, разтворен в мантията на Земята, лежи на дълбочина 350 км, а площта му достига 1.8 млн. квадратни километра. Приблизително в средата на територията над него се намира Йелоустоунската калдера. Според геофизиците въглеродното море се е образувало от наслагването на Тихоокеанската и Северноамериканската тектонични плочи под влияние на въглеродния двуокис и водата.

Находката налага кардинална преоценка на предполагаемото количество въглерод, което се съдържа в земната мантия. Досега се смяташе, че в нея има едва 10 млрд. тона, но след откритието учените вече говорят за 100 трилиона тона. Човечеството изхвърля в атмосферата много по-малко въглерод, отколкото се крият в недрага на планетата, което пък дава основания за преразглеждане на особеностите на глобалния въглероден цикъл.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:42  14.02.17
  Моля ви, не говорете така! Сега как ще оправдават харченето на трилиони долари, за справяне с "Глобалното затопляне"? Как ще се търгува сега за милиарди долари с т. нар. "Вредни емисии"? Значи все още имало истинска наука - дано не е за кратко!
 • морски
  Отговор
  2 15:52  14.02.17
  В Черно море има повече и какво от това.

  Коментиран от #5

 • Д'Мин
  Отговор
  3 18:03  14.02.17
  А този въглерод скоро ли ще излезе на повърхността на Йелоустоун?
 • Коз Иак
  Отговор
  4 13:11  15.02.17
  Мурзаци, вижте технологиите к'во правят, а вие само мечтаете да се върне "ОНОВА" време , в което да си бездарен полуинтЕлЕгЕнт , но партийноугоден беше супер. Никой не изисква нищо от теб , можеш по цял ден да си тъпееш и знаеш ,че нищо не можеш да постигнеш. Е имам новина за Вас : Другарите решиха ,че са събрани мнооооогоооо, мнооогооо кинти и за да ги харчат трябва да има демокрация , за да се осигуря якия харчалък на комуто е нужно, т.нар. правилни хора - строители , с куфарчета. Така че се настанете удобно в яката им схватка и изчакайте 20-30 години партийната енергия да се претопи в поколенията и децата, и внуците ни да заживеят в държава от закон и ред!

 • Другата Варна
  Отговор
  5 15:59  15.02.17

  До коментар #2 от "морски":

  В Черно море има и много сероводород който може да се използва за добив на енергия. Имаше вече успешен експеримент за добив от дълбочина.
 • Гост
  Отговор
  6 17:29  15.02.17
  Да се надяваме, че няма да види бял свят това море, иначе - всичко ще измре
 • 7 19:05  15.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Фриман
  Отговор
  8 12:13  17.02.17
  Трябва да осъдим Америка,че ни излъгаха и предоставиха лъжливи данни за тяхното въглеродно съдержание в земята в стотици пъти,което ще води до замръсняване на световна екология!))и да го наречем въглегейт!)дали ще плащат?как мислите?

Напиши коментар:


Публикувай