Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 13:06 3 648 0

Първите изкуствени пчели (ВИДЕО)

  • пчели-
  • роботи
Първите изкуствени пчели (ВИДЕО) - 1
Учени от Националния институт за науки и технологии в Япония, заявиха, че едно случайно откритие ще им помогне при създаването на т.нар. изкуствени пчели. Иновацията е в процес на разработка, а идеята е не да бъдат заменени пчелите, а да им се помага. Изкуствените пчели ще могат да работят и на места, където насекомите не могат да виреят.Първите изкуствени пчели (ВИДЕО)
Всичко започва още през 2007 година, когато химикът Мияко прави изследвания на нов вид йонна течност. След неуспешния експеримент ученият прибира бутилката в един шкаф и тя остава забравена там. Сега въпросната течност е извадена отново и се оказва, че за толкова години не се е изпарила и още по-интересно - не е загубила свойствата си.Първите изкуствени пчели (ВИДЕО)

Течността обаче има и едно друго свойство - това да събира прахови частици. Така се ражда идеята за изкуствените пчели, които безпроблемно могат да опрашват различни растения. Успешни експерименти са направени в лабораторни условия и към момента единствената пречка за масова употреба е малкият автономен пробег на мини дроновете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА