Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 11:49 2 787 0

Това е най-малкият компютър в света

  • компютър-
  • micromote
Това е най-малкият компютър в света - 1

Група американски учени от Мичиганския университет показаха най-малкия пълноценен компютър в света. Името му е Micromote, а обемът му е само 1 кубичен милиметър.

Използваната енергия е няколко нановата, но въпреки това устройството има предостатъчно мощност, за да служи като център за малки камери, устройства за разпознаване на звук, датчици за измерване на температурата или за ниво на осветеност.Това е най-малкият компютър в света

Micromote може да се използва и за "мозък" на различни медицински приспособления и други интернет джаджи. Микрокомпютърчето се захранва от слънчева енергия, на която е достатъчно светлината от стандартно помещение.

Вграденият радиопредавател обезпечава предаването на данни на разстояние до 20 метра. Към момента учените не споменават каква ще е цената на устройството, когато постъпи в серийно производство.Това е най-малкият компютър в света


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА