1 348 3

Бил Гейтс: Роботите да плащат данъци!

Генерираните по този начин приходи могат да се използват за компенсация на загубените работни места заради технологиите

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Развитието на технологиите и роботиката позволява на все повече производители да намаляват броя на човешката работна ръка за сметка на роботи. Процесът е неизбежен и в не толкова далечно бъдеще ще има видимо и сериозно отражение върху икономиката и работните места. Именно затова Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци, съобщава онлайн изданието Techspot.com

Според Гейтс това ще намали темпото на навлизане на роботите в заводите, което ще даде повече време за създаване на алтернативи. Освен това данъците на роботите ще могат да се използват за компенсиране на загубените работни места, създаване на нови. Гейтс казва, че по такъв начин могат да се финансират много нови работни места за хора, които да се грижат за възрастни, за болни и за деца в училищата.

Хората предпочитат този тип социални грижи да се вършат от други реални хора и това е добър начин тази професия да се финансира, казва Гейтс. Според него правителствата по света трябва да обърнат повече внимание на темата и да не разчитат бизнесът сам да прояви инициатива и сами да пренасочат хората с по-нисък доход към тези професии.

Гейтс прогнозира, че до 20 години няма да има нужда от хора в складовете, както и от шофьори и други подобни професии в сферата на услугите. Той дава за пример, че в Силициевата долина вече има машина, която може да прави хамбургери без участието на човешки ръце в нито един момент от процеса. Облагането на роботите с данък е добър начин да се задържат приходите в държавните бюджети и няма да е тежко бреме, което да спре изцяло иновациите. Именно затова е важно правителствата да насочат вниманието си към темата и към развитието на социалните грижи и как да използват този ресурс, казва още Гейтс.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 15:29  20.02.17
  Мда, теххнологичната безработица е проблем на паричната система. Настоящите професии изчезват с по-голяма скорост от новопоявилите се.
 • Morgoth
  Отговор
  2 16:11  20.02.17
  Интересна идея, има резон в това което казва бат Били.
 • mediator37
  Отговор
  3 05:12  21.02.17
  Аз мисля и комбайните трябва да плащат данъци, защото изядат хляба на хиляди жътвари.

Напиши коментар:


Публикувай