3 341 9

Показаха състезателен болид без пилот

Георги Касабов

На изложението Mobile World Congress в Барселона дебютира окончателната версия на първия автономен болид от сериите Roborace, в които от догодина ще се съревновават коли, управлявани от изкуствен интелект. Състезанията ще подгряват шампионата за електромобили Формула Е.

Безпилотният болид е дълъг около 5 и широк 2 метра. Разполага с четири електромотора с мощност по 300 кВт, задвижващи всяко от колелата. Те позволяват на 975-килограмовия електромобил да развива скорост до 320 км/ч.

За управлението на автономната кола се грижи суперкомпютър Drive PX2, разработен от производителя на видеопроцесори Nvidia. Той получава информация от пет лидара, два радара, 18 ултразвукови датчика, два оптични детектора за скорост и 6 видеокамери, една от които покрива 360 градуса.

В състезанията с автономни електромобили Roborace ще участват идентични машини. Отборите обаче ще могат да разработват самостоятелно софтуера, който отговаря за управлението.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гостенче
  Отговор
  1 12:34  28.02.17
  Немога да повярвам, че има хора, които биха се интересували от състезание без пилоти в колите...... Не разбирам какво се гледа в случая???? Някакви коли, които са на автопилот е се състезават по някакво трасе. Без човека в автомобила, състезанието е безсмислено. За мен едно състезание винаги е било м/у пилотите а не между автомобилите! Явно хората вече много изплесват щом са склонни да отделят внимание на нещо толкова пошло!

  Коментиран от #2, #3, #4

 • куку
  Отговор
  2 12:44  28.02.17

  До коментар #1 от "гостенче":

  Е явно сивото вещество не ти достига. Автомобилите ще бъдат управлявани от програми, написани от хора. Това е състезанието - на техника + компютър + програма + подготовка. Има си всичко нужно за съревнование. И ходи сади чесъна че вече е топло.
 • гост
  Отговор
  3 13:46  28.02.17

  До коментар #1 от "гостенче":

  И в момента има един куп състезания за модели , както автомобилни , така и за самолети и лодки и то с доста сериозен интерес. Това просто е много по-сериозно и на съвсем професионално ниво . При положение , че роботите до 25-30 г ще поемат почти целия транспорт , както пътнически и още повече товарния , не виждам нищо чудно
 • гост
  Отговор
  4 13:53  28.02.17

  До коментар #1 от "гостенче":

  И освен това машината понася без проблем натоварвания при които и астронавт най-малкото ще загуби съзнание , а може и по-лоши неща , така че скоро тези модели ще дават времена за които "пилотите" не могат и да мечтаят

 • некойси
  Отговор
  5 15:18  28.02.17
  Има замисъл ... от гледна точка на управлението човешките същества са силно ограничени. Еволюцията ни отредила възможности с които да можем да ходим и да не се блъскаме в предмети докато го правим. Човешките грешки на пътя са доказателство за това. Зрелището определено ще е голямо, ярка демонстрация на върха на технологиите и изпъване на до лимита на физическите закони. Само за сравнение ... настройките на дрона ми имат 1500 цикъла или корекции 1500 пъти в секунда ... доста извън човешките възможности дори и на най-добрия индивид.
 • нннн
  Отговор
  6 09:25  01.03.17
  оня ден показаха пък обикновена кола с шофьор , беше много яко , голяма новина , нема що
 • гостенче
  Отговор
  7 12:06  01.03.17
  В никакъв случай не оспорвам факта, че машината ще даде по-добри резултати от човека. Както и не съ против автономното управление, до колкото то да се прилага в ежедневния транспорт. Там плюсовете са огромни и от гледна точка на сигурност и на прецизност. Странно ми е каква е емоцията от това да гледаш две машини с предварително написани програми да се състезават една срещу друга. Това е все едно да си пусна на компютъра игра със състезание и вместо аз да съм единия участник в състезанието, да гледам PC срещу PC как се състезават.......... Програмистите да са живи и здрави да пишат софтуер за автономни автомобили, които да бъдат в услуга на човека, но айде да не ми се правят и на състезатели. Представете си как даден автомобил печели състезание и на почетната стълбичка, се качва някой азиатски шишко на 16 години с огромни очила и размахва някаква награда.........

  Коментиран от #9

 • незнайко
  Отговор
  8 13:51  01.03.17
  Започва борвата за софтуерно управление ! Коя фирма ще извади по добри програмисти ?
 • SSS
  Отговор
  9 13:58  01.03.17

  До коментар #7 от "гостенче":

  Все едно да гледаш CS с ботове и да не играеш @L@

Напиши коментар:


Публикувай