Last news in Fakti

12 Март, 2017 04:00 10 002 31

Един интересен тип заваряване

Много от нас са виждали заваряването на метални части, но тук ще се пренесем към един тип, който можем да видим само в някой завод за машиностроене. Тук не се използва силата на тока за спояване и добавяне на материал, а се използва температурата, която се произвежда при триенето на два обекта. За целта машина със значителни размери центрира дълга цилиндрична част, а от другата страна да завърта и натиска другата част за прикрепяне. Процесът най-често се използва за производството на валове от плътен материал, защото нормалната заварка би била значително по времеемка и трудна за изпълнение, като тук има и много по-точна центровка на детайла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    15 1 Отговор
    Много обичам такива филмчета. Добро попадение. Браво!
  • 2 хмм

    6 0 Отговор
    Замислих се как ще докарат точно определена дължина на "заварения" вал, но и това има как с координатната система на струга, щото това си е модифициран струг.
  • 3 boticha

    3 0 Отговор
    Супер е наистина. Но какво е положението от вътре или се разчита на центробежните сили!?
  • 4 Иван

    18 1 Отговор
    Тази технология е позната и в Бг още от 1980. Така се заваряват опашките на по-големите инструменти. Обикновено режещата част е от скъпа инструментална стомана,а опашката е проста конструкциона стомана. Заварката на двете част и по тази технология.
  • 5 ссс

    5 19 Отговор
    Браво, а пияните ушанки имат ли такова нещо, чудно ,че русофилите още не са го оплюли , понеже те кът видят нещо свястно западно , автоматически почват да плят до посиняване!

    Коментиран от #6, #7, #15

  • 6 йкйои

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Пияните ушанки са измислили заваряването, мой човек.
  • 7 ААА

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Точно руски стругар измисля технологията, или поне така пишеше в големият зелен учебник "Технология На Металите" от 70-и коя си година , Колесов ли беше , не помня, отдавна съм го учил. Та технологията е стара,но машината модерна.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 ссс

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Не е важно кой какво е измислил, а какво е направил с това, дето го е измислил. Руския стругар на-много да си в отрязал пръстите щото е бил пиян с лосион за вана! Идей при ватниците, ама нищо не са направили.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кроко

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Не знам какво е пишело в големия зелен учебник, но основоположник на тази технология е британо-американски инжененер-изобретател, а прототипа на този апарат от клипчето е бил изобретен от него още в далечната 1877 година . Русофилските напъни отново се оказаха кьор-фишек, пукайти са ся от яд.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BD,_%D0%AD%D0%BB%D0%B8%D1%83

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Продължение https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BD,_%D0%AD%D0%BB%D0%B8%D1%83
  • 12 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BD,_%D0%AD%D0%BB%D0%B8%D1%83
  • 13 ссс

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Тролчитата бесниии.....

    Коментиран от #14

  • 14 йкийой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ссс":

    Нямах предвид точно този метод, а заваряване на стомана с електрод и трансформатор( електрожен). Това е първия ефективен метод за заваряване на стомана, допреди това се е заварявало само меки метали с припой, стоманата се е ковала. Този метод е масов днес, всеки домашен майстор има електрожен. Измислен от руснака Александър не знам си кой през хиляда осемстотин и не знам си коя година. Разровете се и вижте, а недейте само да плюете.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 зелен учебник

    1 5 Отговор
    През 70те години бях принуден да науча,чеВЕЛИСОПЕДА е построен от цяло дърво.Конструктора му е дошел до руската столица итам е умрял от хемороиди.Това ,самолета,хвърчилото,самолета с вертикално излитане,парната машина,радиото,дом.звънец,двиг.с вътрешно горене са били изобретени между две напивания.Най голямото изобретение е било,обезомирисената пръдня,когато се храниш с въздух и обещания.
  • 17 Инж

    1 0 Отговор
    Уикипедия-Практическото използване на заваряването чрез триене е положено с опитите на стругаря-иноватор А.И. Чудиков 1956г. И получило развитие в работата на ВНИИЕСО(РОСИЯ). Тези са послужили за начало на изследвания на "Заваряване чрез триене" в САЩ,Япония,Великобритания,Германия,и други страни.От 1960г. до 1990г. заваряването чрез триене е интензивно внедрявано в промишлеността на СССР,както и в останалите страни по света.

    Коментиран от #20

  • 18 Зелен учебник

    0 3 Отговор
    Малеии,как забравих за електрожена,тоалетната чиния и картофите Марс.
  • 19 Зелен учебник

    0 3 Отговор
    Драги инж,през далечната 1961 г.в една малка селска ковачна в село до Дрезден,един майстор на 70 г.,на предвоенен струг/руснаците бяха отвекли всичко годно/пред очите ми завари скъсан вал.Това беше рутина.Надали го е учил в братския СССР.

    Коментиран от #21, #26

  • 20 ссс

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Инж":

    Питай гуглето за Томсон, Элиу да ти се изяснят някой нюанси.
  • 21 кроко

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зелен учебник":

    тролче ссс, няма значение чии никове използваш, винаги си личи че си ти, защото нямаш акъл дори една елементарна лъжа да изръсиш.

    Как през 70-те си учил в училище, а иначе през 61 някакъв немец заварил пред теб вал? Няма го вече комунизма, в който мързеливи и прости индивиди като теб са можели да си живеят спокойно и добре. Сега трябва да работиш за да имаш пари за руски газ, китайски телефони и т.н. Ако не ти харесва колко пари вадиш, потърси си по-квалифицирана работа от тази да събираш центчета от плочките пред козяк.

    Коментиран от #22

  • 22 кроко

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "кроко":

    А бре, ссскроконясканибайхуйчо, пак си ме объркал с на Лили Иванова кученцето, яко те е подгонила май параноята след като във всеки втори коментатор, все аз ти се превиждам. Нъл ти казвАх, че не съм от тез кът теб, дет пишат с по 5-6 ника и коиентирам единствено със своя си оригинален ник- КРОКО !!
  • 23 Инж

    0 0 Отговор
    През 1802, руски учен Василий Петров откриха електрическа дъга, и след това предложи възможните практически приложения, включително заваряване. През 1881-82 руски изобретател Николай Benardos създава първата електрическа метод за електродъгово заваряване, известен като въглероден дъга заваряване, използващи въглеродни електроди. Напредъкът в електродъгово заваряване продължи с изобретяването на метални електроди в края на 1800 от руски, Николай Slavyanov (1888), и един американец, CL Кофин (1890). Около 1900, предаде АП Strohmenger пусна покрити с метален електрод във Великобритания, който даде по-стабилна дъга. През 1905 г. руският учен Владимир Mitkevich предложи използването на електрически трифазен дъга за заваряване. През 1919 г., променлив ток заваряване е изобретен от CJ Holslag, но не станали популярни за още едно десетилетие.

    Електросъпротивително заваряване също бе разработен през последните десетилетия на 19-ти век, с първите патенти ще Елиу Thomson през 1885 г., които произвеждат по-нататъшен напредък през следващите 15 години. Термитна заварка е изобретен през 1893 г., и около това
  • 24 Инж

    0 1 Отговор
    Жалко човече,дето не може да направи разлика между многото начини по които се извършва заварката,а те са стотици, и всеки начин се защитава с ПАТЕНТ, какъвто ПАТЕНТ е защитил и въпросният руски стругар и оставил името си сред другите изобретатели,какъвто изобретател е и Томсон Елиу -и това е един човек ,а не двама, защото си ги разделил със запетая. Томсон Елиу е получил Патент за ЕЛЕКТРОСЪПРОТИВИТЕЛНА заварка. Има разлика по начина по който се стопяват краищата, и още един куп други неща от които може да му се завие свят и на най-големият специалист.
  • 25 кроко

    0 0 Отговор
    Чети внимателно https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BD,_%D0%AD%D0%BB%D0%B8%D1%83:
  • 26 Инж

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зелен учебник":

    Не мислех да ви тровя драги предвид преклонната ви възраст,сигурно нямате живи набори ,щом сте наблюдавали през 1961г, процеса на заваряване на вал, но ми стана интересно.Предполага се ,че счупеният вал е свален от работеща машина. А аз знам и от теорията и практиката , че такъв детайл не се поправя, а се изготвя нов, от нова заготовка. Счупването ,и в последствие въздействането му термично,би нарушило основните правила в Машиностроенето- УСПОРЕДНОСТ ,ПЕРПЕНДИКУЛЯРНОСТ ,СЪОСИЕ. И дори една стотна от милиметъра отклонение може да предизвика авария, а ако се качи отново между центрите ,за да се коригира биенето, то при готов детайл ,няма да има нужният материал ,който да се свали, просто ще изпадне под размера,ако говорим за машина, а не за "вал " с който се вади вода от кладенеца.
  • 27 Ганю

    0 0 Отговор
    Аз мисля, че перфектен вал не може да се направи. Винаги им слагат баланс, после. Например кардан, полуоска, даже и джанти. Може и да бъркам.
  • 28 Зелен учебник

    0 0 Отговор
    Драги Инж,зора да се титолуваш,говори,как си се докопал до дипломката.За съжаление заедно с нея,не си получи нещо много важно,Това са,първите 7 години.Вярвам,че форумът е потресен от ункалния урок,изнесен от вас и писан в учебниците в трети на техникумите в миналото.Тово,съм,сигурен,ви отваря дветите на Силиконовата долина.Валът беше от селскостопанска машина за обръщане на сено,ако това ви говори нещо.Майсторът беше на 70 години,учил се от чичо си.не искам да засегам неприятна тема,но съм виждал, по млади да бъдат "изпращани" от преклонно възрастни ивсе още живи приятелиВ тази игра няма ред,Алжхаймера,например,може да те посети и на млади години,а защо не и така подмладеното инфарктче.Желая ви,ама съвсем честно и от сърце,много години да се бъзикате по форумите и кой е по най.Моля да се чете алцхаймер.
  • 29 Зелен учебник

    0 1 Отговор
    За сведение на почти всички,американците през ВСВ, за неочаквано кратко време са възстановили загубите в флота с въвеждането на електрожена
  • 30 onq s konq

    1 0 Отговор
    И при това триене муликулите на метала добре се омесват, яка заварка става, направо свети. Така са направени карданите на всички BMW че да издържат големия въртящ момент и голямата мощност от двигателя към колелетата.

    Коментиран от #31

  • 31 БМЗЛЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    ОТ ВТОРА ПА ВТОРА И СЪМ Я СПУКАЛ ТАЯ ЗАВАРКЯ