Last news in Fakti

23 Май, 2017 11:24, обновена 23 Май, 2017 11:26 7 282 9

Daimler се готви за война с Tesla

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • tesla-
  • gigafactory-
  • гигафабрика-
  • батерии-
  • акумулатори
Daimler се готви за война с Tesla - 1

Немският автомобилен концерн Daimler AG започва строежа на завод за акумулаторни батерии за електромобили в саксонския град Каменц. На първата копка е присъствала лично канцлерът Ангела Меркел.

Daimler се готви за война с Tesla

Аналитици веднага сравниха предприятието с Гигафабриката на Tesla в Невада, където американската компания и Panasonic произвеждат йон-литиеви акумулатори. Макар да е най-големият в Европа обаче, с цената си от около €500 млн. заводът на Daimler е значително по-евтин.

Daimler се готви за война с Tesla

Tesla се кани да открие нови гигафабрики в Европа, Китай и поне още една в Щатите. Нито един от проектите обаче все още няма конкретни инвестиционни и времеви очертания.

Daimler се готви за война с Tesla

Миналата година Mercedes-Benz обяви създаването на нова дъщерна марка, която ще произвежда само автомобили с алтернативно задвижване. Първият модел на EQ ще бъде кросоувър от среден клас, а до 2022 г. гамата ще бъде разширена с общо 10 нови електромобила.

Daimler се готви за война с Tesla

Новият завод за батерии се намира на едва 130 км от Берлин и ще бъде ключов също за системите за съхранение на слънчева енергия, които Mercedes-Benz разработва. Наскоро немците пуснаха своя версия на Tesla Powerwall със сглобяеми 2.5-киловатчасови модули, която предлага до 20 кВтч запас за дома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кви войни

    11 0 Отговор
    Това му беше целта на Мъск. Изпълнителни са.
  • 2 некойси

    9 3 Отговор
    Битката с Тесла е вече загубена, понеже докато Тесла разработваха технологии, останалите изцеждаха каквото могат от модерните дизелови ДВГ. Сега вече всички ще са в позиция на догонващи.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 СК Жоао

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    Не съм съвсем в съгласно с теб.
    Докато тесла харчат милиарди, дадени от инвеститорите си , други изкарват стотици милиони от ДВГта.
    Не че не е хубаво, че тласкат прогреса напред, но други ще яхнат техния кон на по-късен етап с минимум инвестиции.
    Не е ясно кой от авто индустрията ще спечели накрая, но мисля , че обикновените потребители!Италия ще са на плюс.

    Коментиран от #7

  • 4 негра'мотен

    0 0 Отговор
    Сори за неграмотния пост, но Т9 иска да поправи всяка дума
  • 5 ебааа

    2 1 Отговор
    Тесла е ударена от плъг ин хибридите и унифицирането на зарядните при основните концерни ще я накара да загуби много от стойността си.Концерните имат представителства навсякъдепо света, а Теслата си остава само във луксозния клас.Интересно е колко бързо се развива всичко, едни се хибридизираха,други ги продадоха.
  • 6 Shmeker

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    Абе какви технологии са разработили тесла? Купето от Ягуар, батериите от Панасоник, като LI-ION има от 20 години поне, ел-джигатели с 97% КПД има разработени то 50 години насам.
    Има единствено разни софтуерни настройки ел-двигателят да обръща в режим на генериране на енергия при надолнище и да зарежда акумулаторите и загряването на налладките също да прави малко ток. Какво точно са измислили тия от тесла?

    Не подценявай немците. Те са имали ел-коли и хибриди още преди втората световна война.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "СК Жоао":

    Тая с "яхането на коня" не е като оная с "мисленето" за твое съжаление . Милиардите похарчени от Тесла са за съвсем реални неща , като най-голямата фабрика за батерии в света (по-голяма от останалите накуп) и най-голямата мрежа зарядни станции в света , както и най-големия завод за електромобили в света в момента . Ако си мислиш , че тия дето "изкарват стотици милиони от ДВГта" могат да получат подобни активи безплатно си в голяяяяма грешка , напротив ще платят за тях в пъти повече . Освен това милионите дето ги изкарвали от ДВГ не са паднали от небето , а са също следствие на предварително инвестирани милиарди , които също трябва да се възстановяват . И въобще тая за "минимум инвестиции" не знам кой ти я е разправял , ама бая те е подхлъзнал ще знаеш
  • 8 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Shmeker":

    Ооо, да ! От "откривателите на незаменимия ДВГ" стигнахме до "Те са имали ел-коли и хибриди още преди втората световна война" Даже вече няма съмнение , че ще трябва да минат на електромобили ? Какво богохулство ! А относно Тесла само ще ти припомня , че освен всичко друго (безапелационен най-добър електромобил) имат и доказано най-добрия автопилот и няма никакви изгледи дори да бъдат ДОБЛИЖЕНИ от "немците" в следващите поне 5-6 години , да не говорим настигнати .
  • 9 Гого

    2 0 Отговор
    Европейските производители са доста назад с тази технология!