30 Юни, 2017 13:54 2 657 8

Илон Мъск строи сервиз за ракети

  • илон мъск-
  • spacex
Илон Мъск строи сервиз за ракети - 1

Американската компания SpaceX планира да създаде център за съхранение, възстановяване и подготовка за полети на ракетни носители за многократно използване. Съоръжението ще бъде разположено във Флорида недалеч от стартовите площадки в Кейп Канаверал и ще позволи съкращаване на технологичните срокове за изстрелване на ракети Falcon.

Първата ракета-носител Falcon за многократно използване се приземи успешно през декември 2015 г. и от тогава насам с нея бяха извършени 12 полета, два от които с повторно използван апарат. През март SpaceX сключи договор за наем на помещения на Spacehab на Кейп Канаверал, където са били ремонтирани модули за совалките на NASA.

Според Джон Тейлър от аерокосмическата компания на Илон Мъск в новия сервизен център ще се съхраняват и обслужват ракетите, които в момента се пазят в неприспособени за целта докове за плаващите платформи за приводняване на SpaceX.

Компанията управлява две стационарни стартови площадки във Флорида. Една от тях се възстановява след неуспешно изстрелване през септември 2016 г., когато се взривиха носител на стойност $62 млн. и комуникационен спътник за $200 млн. и увредиха съоръжението.

Междувременно SpaceX се подготвя за десети полет тази година и трети за девет дни. Стартът ще се състои на 2 юли. Компанията се опитва да навакса изоставане от графика за 70 полета на обща стойност $10 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    7 10 Отговор
    Абе на тоя няма ли кой да му каже да не лети без руски двигатели? Ама неговите и се връщат сами - еееееее, това си е цяло нахалство. Ама са и по-евтини - ееееееее, къде ми е "Макаров"-а да го гръмна?

    Мурзилкиии, прогреса не чака Путлер да нареди...
  • 2 Контра

    3 11 Отговор
    ТИЯ СМЕШНИ РАКЕТКИ СА С ПОЛЕЗЕН ТОВАР ДО КЪМ 300 КГ. УШАНКИТЕ ИМАТ НОСИТЕЛИ ЗА 500 ТОНА . ПРАЙТЕ ЛИ РАЗЛИКАТА.

    Коментиран от #3

  • 3 Незнам

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Контра":

    Аве контра...не се излагай. Falcon 9 тежи 330т....как сметна тия 300 кг. ПТ? Като не си чувал за възможностите на ракетата, поне трябва да си чул, че преди няколко дена Falcon 9 изведе първия български сателит в орбита, замисли се колко тежи....аз ще ти кажа - грубо 4т. ...не е като 300 кг.
    Сега чети внимателно: полезният товар на Falcon 9 до ниска околоземна орбита е 10.5т., а до височина 36км - 4.5т. (височина на нивото на сателитите)

    Коментиран от #4

  • 4 Контра

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Незнам":

    ТИЯ ТТ ДАННИ ВАЖЪТ ЕДИНСВЕНО ЗА ФАЛКОН / ХЕЙВИ/ ИЛИ 9 А ТЯ ДО ЯНУАРИ БЕ ОЩЕ В ИЗПИТАТЕЛЕН РЕЖИМ И МОЙШ ДА ВИДИШ ЧЕ СЯКА ВТОРА ДАВА ДЕФЕКТИ И В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО МЕСЕЦА КОЛКО СА ПАДНАЛИ ИЛИ САМОВЗРИВИЛИ .ДОБРЕ ЧЕ ПЕЧАТАРСКАТА МАШИНА НА КРАВАРИТЕ Е ЗАД МЪСК ИНАЧЕ НИИИКВА ФАЙДА ОТ ТЕЗ ИГРАЧКИ. ПЪК ЗА НАШИЯ СПЪТНИК ДАНО ДА ЗНАЕШ ЧЕ БУЛСАТКОМ СА ТЕГЛИЛИ ОКОЛО 300 МЛН $ И ТО ОТ ОКОЛО ДУЗИНА БАНКИ ЯВНО ОБСЛУЖВАЩИ КРАВАРИТЕ НА КОИТО ЯВНО ИМ КУЦА ОТ КЪМ ПОРЪЧКИ ЗА ИЗТРЕЛВАНИЯ В ПРЕДВИТ НИЗКАТА НАДЕЖНОСТ НА ТИЯ РАКЕТКИ.

    Коментиран от #5

  • 5 Незнам

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Контра":

    Хахаха продължаваш да се излагаш... Разбрал-недоразбрал, ама нали трябва да коментираш. Слушай сега:
    1. Тези ТТ данни са за Falcon-9 - ракетата която SpaceX използват. Споменатата от тебе Falcon Heavy е друга - тя ще има полезен товар от от 64т. Демонстация на ракетата все още няма (очаква се скоро)
    2. Falcon-9 има 30 успешни мисии и 2 неуспешни - първата е експлозия след старта поради теч на хелий(крепежен елемент не е издържал), и втората е експлозия по време на зареждане преди старт (спад в температурата на кислорода, той преминава от течно в твърдо състояние и се запалва)...
    Сега видях че съм сгрешил...полезният товар на Falcon-9 не е 10.5т и 4.5т както казах, а съответно 23т. и 8.5т.
    3. Относно сателита и Булсатком - какво значение има колко и от къде са теглили - това е инвестиция, а това че са теглили заеми няма общо с темата, кво ми го натякваш.
    Бонус. Въпросната ракета дето каза че имала около 300 кг. полезен товар е Falcon-1 и е използвана в началото САМО за изследователски цели на SpaceX и да събират данни и информация за бъдещите си проекти ;)

    Коментиран от #6

  • 6 Контра

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Незнам":

    МАЙ И НЕЩО ДРУГО СИ ПРОПУСНАЛ ЗА ТАЯ УМРЯЛА ДЕВЯТКА. СЪВСЕМ СКОРО СЕ ВЗРИВИ С ДЕСЕТ СПЪТНИКА ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТ ЗА КОЕТО ОЩЕ ТОГАВА СЕ КОМЕНТИРАШЕ СВРЪХ ТОВАР ПРЕТОВАРЕНИ ДВЕГАТЕЛИ. АМА ТУЙ СИ Е НОРМАЛНО .ЛАКОМ Г.З КРЪВ СЕРЕ.

    Коментиран от #7

  • 7 Незнам

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Контра":

    Аве човек, стига си се излагал. Кой те излъга, че наскоро има взривен Falcon-9...че и с 10(!) спътника...хахахаха. Както ти казах Falcon-9 има 2 неуспешни мисии: 1-вата през 2015г. и 2-рата през 2016 (спомената в статията)...1-вата е поради слаб крепежен елемент доставен от друга фирма, а 2-рия е заради спад в температурата на кислорода по време на зареждане, 3-ят е..чакай.. 3-ти неуспех НЯМА!

    Виж сега как си противоречиш: Първо каза, че “тия смешни ракетки с с полезен товар до към 300 кг...“, сега твърдиш, че е една такава “ракетка“ е била натоварена с 10 сателита..е “взривила“ се е - явно инженерите не са сметнали правилно..ама няма да са сбъркали с много и да кажем че с 9..не, с 8 сателита ще се справи...Не знам колко тежи средно един сателит, но знам нашия колко тежи (дето наскоро го изстреляха) -4т....това едва ли е от големите сателити, щот България е скромна държава, но да приемем че е голям...та да предположим, че средно един сателит тежи...3т.
    да посмятаме: 8 сателита умножени по 3т. = ... 24000кг....а! нали беше “до към 300 кг“ ве...
  • 8 Бай хой

    1 1 Отговор
    Само аз ли прочетох че от 12 полета само при два е използвана първата степен втори път? За каква многократна експлоатация става въпрос? Май е същото като полета до луната.