Last news in Fakti

10 Юли, 2017 13:26 16 317 15

Холандци замениха дизела с мравчена киселина

  • мравчена киселина-
  • дизел-
  • автобус-
  • hydrozine
Холандци замениха дизела с мравчена киселина - 1

Мравчената киселина или позната още като метанова киселина е най-простата карбоксилна киселина. Тя се произвежда и от насекоми, и от растения. Съдържа се в копривата, в някои иглолистни растения и в оцета.

Група холандски учени решават да я използват в качеството на гориво и създават автобус, разполагащ с екодвигател, който работи с мравчена киселина. Идеята им е този вид гориво да замени в градския транспорт дизеловите мотори.

Към момента експериментът на холандците показва, че с един резервоар от 30 литра, автобусът може да измине 200 километра. При това иновационният автобус е абсолютно безопасен за околната среда.Холандци замениха дизела с мравчена киселина

Изобретателите изтъкват факта, че освен безопасна и безвредна, мравчената киселина е и доста евтина. Технологията на холандците е наречена Hydrozine, а най-просто се обяснява с разпадане на мравчената киселина пд въздействието на катализатори, на водород и въглероден двуокис.

Така се генерира електричество, необходимо за монтирания електромотор. Последният е на компанията VDL. Първите автобуси с технологията Hydrozine ще бъдат пуснати в експлоатация към края на годината. Станциите, които ще ги зареждат ще са аналогични със сега съществуващите бензиностанции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    31 1 Отговор
    Браво. Кой знае още какво има измислено.
  • 2 Зорлем

    28 15 Отговор
    Нищо не се споменава обаче откъде ще я взимаме тази мравчена киселина. Насекоми ли ще доим?

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Бай

    10 15 Отговор
    А как се произвежда мравчена киселина? От мравки ли?

    Коментиран от #11

  • 4 БиохимиК

    36 9 Отговор
    Мравчената киселина се получава при разграждането на алкохола в черният дроб - Русия пак ще стане износител...
  • 5 Гост

    17 6 Отговор
    Нафтовите печки от край време са иноватори..... :D Ползват олио от фритюрник....мравчена киселина....бабини зъби...... :D

    Коментиран от #9

  • 6 ОБЯВА

    7 5 Отговор
    ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА ФЕРМА ЗА МРАВКИ
  • 7 Никито Иванов

    14 7 Отговор
    холандските мравки масово емигрират от страната на налъмите :)
  • 8 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    Няма да ги доим, те ще я снасят.
  • 9 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Само че има "малка" грешка в заглавието , сменят не дизела , а ДВГ , тоест произвеждат водорода за горивната клетка на място от киселината , вместо да го съхраняват компресиран в резервоар . И единствения начин да е "безвредна" е тази същата киселина да се генерира обратно от въглероден двуокис и водород от въздуха , без никакви мравки , но с доста ток , което автоматично я прави два-три пъти по-неефективна от съхранение на електроенергията в батерии !
  • 10 Биодизел

    9 4 Отговор
    Абе не беше отдавна Европа стимулираше закупуването на дизел и рекламираше Супер Мега якият биодизел. Спомняте ли си в добруджа декарите от рапица???

    Даже имаше директива да се смесва и до 20% да бъде биодизел в бензиностанциите.
    Сега ново двадесет.

    Коментиран от #14

  • 11 име

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай":

    потта на жените е подобна на тази киселина......
  • 12 Истината

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    със сигурност няма да доим руснаците и Пръдля
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Биодизел":

    И аз преди карах дизел като си добавях процент олио към нормалния дизел. Без оглед дали е прост ТД или комън-рейл, двигателя започва да работи по-меко, по-чисто (не пуши при натискане) и тихо при добавка на 5-10%. И без това цената на литър олио и дизел е едно и също, та особенно старите дизели може да карат спокойно с висока концентрация на биодизел, стига да искат.
    Мравчената киселина е 5лв на литър, ако няма по-евтин вариант за производство, то не е рентабилно към момента.

    Коментиран от #15

  • 15 Биодизел

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Добре де въпроса ми е как след като си насърчавал и рекламирал нещо само за няколко години обръщаш палачинката. А няма ли да се случи същото с електричките, рано или късно трябва да излязат на реалният пазар тоест да отпаднат всички субсидии и само пазара да диктува коя е по-добрата стока, държавата никога не е била добър съветник, 45 години го изпитахме на свои гръб.