2 182 0

Bosch и Daimler показаха автономен паркинг

Снимка : Bosch
Снимка : Bosch
Александър Петков

Изцяло автономният автомобил е още далеч. Експериментите на производителите обаче показват, че колите могат да извършват сами много компоненти от шофирането. В Щутгарт вече е създаден първият в света многоетажен паркинг, в който превозните средства влизат, паркират и излизат самостоятелно, съобщава немското информационно издание „Велт“.

В момента движението на автомобили без шофьор по улиците е забранено, което за жалост не позволява тестването на автономни разработки в реални условия. Въпреки това скоро иновативните коли ще могат да демонстрират, че са способни да извършват определени действия сами.

Доказателство е разработеният от Bosch и Daimler паркинг, който би трябвало да е достъпен от 2018 г. Той се намира в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт и е с инсталирана специална технология - Automated Valet Parking. При тази система се съчетават интелигентна инфраструктура на паркинга от Bosch и специална електроника на автомобила от Daimler.

Снимка : Bosch

Автономната кола влиза в паркинга, намира паркомясто и по-късно излиза без намесата на шофьор. „Доближаваме се до съвършено автономното движение по-бързо, отколкото повечето хора си мислят. Този експеримент демонстрира колко развита вече е технологията“, заяви ръководителят на отдел „Автономно шофиране и активна сигурност“ в Mercedes-Benz Михаел Хафнер.

Automated Valet Parking е удобство за шофьорите. Чрез технологията паркингите могат да бъдат запълвани по-ефикасно. Според учените автономното паркиране позволява побирането на 20% повече автомобили. Все пак, въпреки реализирания напредък, на този етап въвеждането на автономната технология в частните паркинги е трудно постижимо.

Германия


Напиши коментар:


Публикувай