1 186 3

Люксембург прие закон за космическите ресурси

Георги Касабов

Великото херцогство Люксембург не може да се похвали с особени постижения в колонизирането на Космоса, но предвидливо прие изключително важен закон за защита на правата за добив на полезни изкопаеми в извънземното пространство.

Съгласно новия закон всеки частен предприемач или компания може да добива всякакви минерали и ценни материали в Космоса. За целта обаче трябва да отговаря на едно задължително условие - да има регистрирано представителство в Люксембург.

Властите в херцогството неслучайно бързат с уреждането на тази правна рамка, коментират наблюдатели. Приемането на закона за космическите ресурси вече е предизвикало сериозен приток на чуждестранни инвестиции в размер на €1 млрд., който властите очакват тепърва да се усилва.

Министър-председателят на държавата-джудже Етиен Шнайдер има амбициите да наложи говорения от около 500 000 души люксембургски (източнофранконски вариант на немския) като официален космически език.

Люксембург обаче вече изостава от челния опит в предявяването на претенции към богатствата на извънземното пространство. САЩ се оказаха още по-предвидливи и още през 2015 г. приеха закон, който защитава правата на американските компании върху собствеността и добива на космически ресурси.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ггъ
  Отговор
  1 13:59  07.08.17
  Аз от тоя люксемберг имам спомени само на зверски задръствания и нежеланието на хората да говорят англииски. Но не знам за какъв люксембургски ми пишете като всичко живо там ми шпрехаше на френски.
 • Дедо ви
  Отговор
  2 14:33  07.08.17
  Ако може да налапат и космоса ....
 • Умни хора
  Отговор
  3 15:32  07.08.17
  Малки, но ще печелят от космоса, а в България ще затрием института за космически изследвания, да не би учените да взимат нормални заплати. Гола вода са си партийците дето ни управляват

Напиши коментар:


Публикувай