5 143 4

Може ли да бъде излъгана автономна кола?

Радослав Славчев

Оказва се, че може. Това доказаха учени от университета във Вашингтон, които показаха някои от слабите места на автономните коли. За да докажат, че колите с автопилот не са надеждни и могат да се объркат, те правят един експеримент, в който променят с различни стикери някои от основните пътни знаци.

Така например, на знак "Stop" те поставят цветни лепенки, които не закриват надписа, но въпреки това объркват автономните коли. Автопилотът разпознава леко видоизменения знак "Stop" като ограничение на скоростта и автомобилът не спира. Те променят със сиви лепенки и знакът "Движение само на дясно", вследствие на което автономната система също се обърква и разпознава знака като "Stop".

В докладите след експеримента учените наблягат на факта, че автопилотите на новите коли съвсем не са безопасни и системите могат да се объркат от най-различни дребни несъответствия, които неминуемо присъстват в реалната пътна обстановка. Изследването не засяга автономна система на определена марка. То касае всички типове алгоритми, които се използват за автопилоти от производителите в момента.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТЕмида
  Отговор
  1 10:26  08.08.17
  Пак ги разпознават като нещо.......което е доста повече от съседката с X5-цата която докато си шофирга и си говори по мобифоната не регистрира нищо.
 • 2399
  Отговор
  2 11:16  08.08.17
  Автономна кола егати простотията, щом ще се возя само - такси ще си взема. Какъвто съм Тома неверни, знаеш ли кога ще пусна волана...никога
 • Random
  Отговор
  3 11:52  08.08.17
  Тук както обичат да лепят по знаците...
 • Красен Вълков
  Отговор
  4 12:18  08.08.17
  Авъономните коли са предвидени за цивилизования свят и то основно за магистрали. Когато ти се налага да пътуваш по 100-250км до работа всеки ден и после още толкова на обратно си е едно облекчение и безопасност. Колко катастрофи стават заради заспали на волана шофьори? Лепенето по знаците може да заблуди и хората също. Да не говорим колко хора изобщо не виждат знаците защото блеят баирите или не внимават.

Напиши коментар:


Публикувай