3 653 1

Слънчеви батерии за електромобилите на Audi

Александър Петков

От Audi ще увеличават пробега на електрическите си автомобили чрез фотоволтаични клетки. Автоконцернът от Инголщат планира да изготви прототип още през тази година съвместно с китайския специалист по соларни технологии Hanegry.

Първоначално Audi иска да интегрира соларни панели в панорамните стъклени покриви на автомобилите си. В бъдеще почти цялото покривно пространство ще бъде заето от слънчеви батерии.

Полученото електричество трябва да се подава в бордовата мрежа и по този начин, например, да захранва климатика или отоплението на седалките. Това може директно да подсили и пробега с едно зареждане на електрическо превозно средство. В дългосрочен план слънчевата енергия трябва да зарежда директно акумулаторната батерия.

Въпросните соларни панели са особено тънки и гъвкави и имат коефициент на полезно действие от над 25 процента. Трябва да функционират добре дори и при слаба светлина и високи температури.

Досега Audi не предлагаше модели с електрическо задвижване, но това скоро трябва да се промени. Компанията обяви, че през 2018 г. ще пусне на пазара електрическото SUV e-tron, а година по-късно ще се появи и Audi e-tron Sportback.

Audi e-tron Sportback 2019Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гощо
    Отговор
    1 07:38  28.08.17
    Е как не предлагали досега автомобил с ел. задвижване,сверете си часовника алиоооо..... В София между орлов мост и университета има зглобяем шоу рум където от месеци седи една електрическа Q7-ца!!! Рекламата е първата ел. кола с куатро система!!!

Напиши коментар:


Публикувай