3 569 6

Защо ни прилошава, докато четем в колата?

Александър Петков

Почти всеки знае колко е скучно да се возиш на дълги разстояния в кола. Докато някои си играят на телефоните, други посягат към добрата стара книга.

Но проблемът идва бързо: непосредствено, след като започнем да четем, ни прилошава. Сполетяло ни е така нареченото „гадене при пътуване“ и изпитваме нужда от свеж въздух, за да ни стане по-добре. Въпросът е защо ни става лошо в колата, докато четем.

Причината затова е нашият мозък, който трябва да ни осведомява къде точно в пространството се намираме, без значение дали вървим, седим или лежим в леглото. За целта той получава разнообразна информация от различни части на тялото, но най-вече от очите.

Когато четем в колата, ние объркваме мозъка си. До него достига прекалено много протичоречива информация от сетивата. От една страна, той регистрира, че пътуваме и сме в движение, а от друга – погледът ни трябва да бъде концентриран върху текста.

Британският невролог Дийн Бърнет от Кардифския университет в Уелс обяснява, че в този случай мозъкът си мисли, че е отровен и иска да се отърве от отровата, което става най-добре чрез повръщане. Щом той се обърка, си казва: “Не знам какво се случва, ще сигнализирам прилошаване за всеки случай“, и така се получава така нареченото „гадене при пътуване“, допълва ирландският учен.

Какво трябва да направим като ни прилошее в колата, докато четем?

Трябва просто да оставим книгата настрани и да погледаме през прозореца. В резултат очите ни изпращат съответния сигнал до мозъка, че действително се движим. По този начин той разбира, че няма опасност и гаденето постепенно отминава.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хюстън имаме проблем
  Отговор
  1 13:24  30.08.17
  Не знам какво се случва, ще сигнализирам ....като при жените :)
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 14:00  30.08.17
  Не знам за в кола, но от години забелязвам, че бая народ, като види книга и му прилошава. За това, трайно оставят книгите настрана.

  Коментиран от #3

 • Гоуст
  Отговор
  3 14:30  30.08.17

  До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

  Като малки сме писали доста есета на тема "дали мишката ще изяде книжката?". Вече не се пишат, защото това отдавна е станало. Това, че не четеш книги, не означава, че си глупав или необразован. Има толкова хора, които са буквално гении в професията си, а не четат. Или пък да се налагат автори и жанрове, които ако не си ги чел, си слаган под общ знаменател. По тая логика ти как си с математиката? Решават ли задачи през свободното си време? Не? Ееее, значи си тъп... п.с. и само да поясня, че чета книги през свободното си време :)
 • Пук
  Отговор
  4 14:30  30.08.17
  И без да ми прилошава, не съм хващал книга от години...
 • onq s konq
  Отговор
  5 17:23  30.08.17
  Ас затва избегвам книгите щото освен да ти прилошее друго нема да стане !
 • Марио
  Отговор
  6 12:44  01.09.17
  Е как ще е скучно при пътуването.Поне при мен не е скучно.Карам с 260 и трябва да се кефят не да им е скучно .

Напиши коментар:


Публикувай