1 937 3

Въглероден конец произвежда ток

Георги Касабов

Въглероден конец произвежда ток

Екип от американски, японски и китайски учени обявиха, че са създали уникална нишка от въглеродни нанотръби, която генерира ток при разтягане. Един килограм от новия конец произвежда 0.250 кВт.

Според създателите на новия материал той може да се използва за изработката на дрехи със сензорни датчици, които иначе имат нужда от външно захранване. При по-активни движения токът ще стига и за зареждане на преносими устройства.

В нанотръбичките, от които е съставен конецът, има електролит, а принципът на работата му е сходен с този на кондензаторите. При разтягане се намалява напречното сечение на нишката, а с това и разстоянието между полюсите.

Първоначално международният екип, разработил технологията, използвал солена вода за електролит, а изпитанията са провеждани край бреговете на Южна Корея. 10-сантиметровият конец генерирал напрежение от 46 миливолта, достатъчно за захранването на един светодиод.

На по-късен етап солената вода била заменена от специален гел. Ушитата от въглеродни конци мъжка риза произвеждала ток дори само от дишането на носещия.

За момента новата технология има два недостатъка, с които се борят учените. Необходимостта от използване на електролит ограничава живота на нишката. От енергийната ефективност на въглеродния конец също има какво да се иска.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:58  07.09.17
  46 миливолта не са достатъчни за светодиод
 • Страничен ефект
  Отговор
  2 12:11  09.09.17
  Ако се затичаш,ще те пере тока :D
 • Грую
  Отговор
  3 16:01  12.09.17
  Ако изплетат въже ще може осъдените на смърт вместо да ги слагат на електрически стол да ги бесят и да им пускат ток едновременно!

Напиши коментар:


Публикувай