8 Септември, 2017 16:43 2 024 4

Руската Централна банка забранява криптовалутите

  • биткойн-
  • русия-
  • криптовалута

В изказване пред Московския финансов форум директорът на Централната банка на Русия Елвира Набиулина обяви, че институцията планира забрана на криптовалутите като платежно средство. Според Набиулина "използването на парични сурогати" води до "подкопаване на паричното обращение".

Първият банкер на Русия смята, че интересът към тази технология се дължи на възможностите за "лесно и необременително" получаване на доходи. Набиулина говори и за рисковете, свързани с анонимността на криптовалутите, опасността да бъдат използвани за криене на данъци и финансиране на тероризъм.

Наскоро в Русия започна дискусия дали да бъде забранено на частни лица да купуват биткойни. Властите искат да приравнят криптовалутата с финансовите активи и да ограничат търговията с тях на Московската борса със съответния контрол от страна на държавата. Така достъпът до биткойни ще бъде ограничен само до квалифицирани инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САП

    13 4 Отговор
    Колкото и да не ми харесва това решение, не мога да отрека, че удря по възможностите за финансиране на терористичните организации.

    Няма да могат незабелязано да финансират удари.

    Коментиран от #4

  • 3 ръка върху койна

    15 1 Отговор
    "достъпът до биткойни ще бъде ограничен само до квалифицирани инвеститори."
    Тук се крие ключа от палатката, ако се сещате ;)
  • 4 CrossFire

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "САП":

    Терористичните организации не се финансират от обикновени хора с малки възможности и с дарения. За тях трябват милиарди, а те винаги идват директно от правителства. Единствената причина правителствата да съскат беззъбо срещу Bitcoin и златото, е че така се унищожава монопола им над валутите. Но късно е либе. Духчето излезе от лампата.