740 1

Невронна мрежа предугажда Алцхаймер

Георги Касабов

Италиански учени от Университета в Бари създадоха уникален алгоритъм, който открива микроскопични структурни изменения в човешкия мозък 10 години преди появата на първите симптоми на болестта на Алцхаймер. Така на пациентите се дава шанс да противодействат навреме на най-известната и разпространена форма на деменция.

Болестта на Алцхаймер все още не може да се лекува. Единственият метод за противодействие на заболяването остава навременната диагностика. В колкото по-ранен стадий бъдат установени измененията в мозъка, толкова по-ефективно могат да запазени когнитивните способности.

Изкуствената невронна мрежа на италианците използва алгоритми, съставени след сравнение на резултатите от магнитно-резонансната томография на 200 здрави и болни хора, пациенти със слаби когнитивни разстройства, анализ на невронните връзки и протичащите в мозъка процеси.

Прогнозите на изкуствения интелект показват 86% точност. Учените продължават да подобряват точността на диагностиката и се надяват методиката им да получи широко разпространение.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 11:20  23.09.17
    Пише, че не се лекува. Какво от това, като се диагностицира 10 години по рано ? Просто ще знаем 10 години по рано, кога ще изперкаме !!!

Напиши коментар:


Публикувай