1 805 7

Капсула спасява от цунами

Георги Касабов

Изобретатели от американския град Сиатъл създадоха сферична капсула, която може да спаси живота на двама души от най-различни природни бедствия, включително цунами. Конструкцията е изградена от авиационен алуминий и издържа много тежки натоварвания.

Survival Capsule се затваря херметично и никога не потъва, а на борда има провизии за пет дни. По желание на клиента към оборудването може да бъдат добавени обезопасителни колани, суха тоалетна, слънчеви панели и дори музикален плейър.

Скот Хил и Джулиан Шарп се захващат с проектирането на капсулата след цунамито в Индийския океан преди 13 години, което отне живота на стотици хиляди. Инженерите са разработили пет модификации с различни размери, най-вместителната от които може да приюти 10 човека.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • MasterBoy
  Отговор
  1 15:24  25.09.17
  Интересно кислорода за 5 дни къде се съхранява :-)

  Коментиран от #2

 • некойси
  Отговор
  2 15:32  25.09.17

  До коментар #1 от "MasterBoy":

  По-интересно е ако си ял кисело зеле с боб преди това какво става. Тогава ще се разбере колко точно херметически затворена е капсулата.
 • Варна
  Отговор
  3 16:01  25.09.17
  Ясно, е че идеята е взета от спасителните плотове по корабите, само дето е било добре да се консултират повече със специалистите по морската спасителна техника. - Филистринът ( прозорчето) трябва освен да е от закалено, дебело стъкло ( и триплекс)... - И да е с предпазен люк, защото тази капсула ще бъде иначе добър ковчег! - Налягането на см.куб. обикновено е нечовешко при Цунами и освен това водата носи със себе си и увлича с бясна скорост много предмети, които ще превърнат въпросното стъкло в чудесна дупка за пълнене с морска вода... - Тоест ако искат тази капсула да не стане консерва за осолено човешко, е добре да поработят още малко поне според мен! - Само с порционите и сухи тоалетни няма да стане!

  Коментиран от #5

 • гого
  Отговор
  4 21:59  25.09.17
  абе от къде толкова мисъл в главата на американци.....
 • Пабло
  Отговор
  5 10:38  26.09.17

  До коментар #3 от "Варна":

  Спасителният плот не е ли самонадуваем сал с палатка отгоре? Това ми прилича на батисфера.
 • РЪБ
  Отговор
  6 11:53  26.09.17
  НАПРАВО ГЕНИАЛНО КРАВАРСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ!!!!.......НИЩО ,ЧЕ ЩОМ ОТВОРИШ ВРАТАТА ДА СИ ПОЕМЕШ ВЪЗДУХ И ОТ СНИМКАТА ЛИЧИ , ЧЕ ВЕДНАГА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ВОДА И ЩЕ ПОТЪНЕШ ДО 10 СЕКУНДИ.......... АКО ВЪОБЩЕ ПРЕДИ ТОВА НЕ СИ СЕ ЗАДУШИЛ ВЪТРЕ ОТ ЛИПСА НА КИСЛОРОД,КОЙТО ЩЕ ИМ ТИГНЕ ЗА ОКОЛО 10 МИН....?! ГЕНИАЛНО ПО КРАВАРСКИ!!!!!!!!!!!
 • Ники
  Отговор
  7 12:45  27.09.17
  Момента с кислорода е доста неясен ...

Напиши коментар:


Публикувай