1 003 2

Биосъвместим разтвор лепи рани

Георги Касабов

Учени от Университета в Сидни и американски изследователи са създали разтвор, който може да замени хирургическите лепила. Веднъж впръскан в рана, той я запечатва за 60 секунди, след което се разтваря в организма.

Щом попадне в тялото, разтворът добива консистенцията на гел. Състои се от еластични белтъци от светлочувствителни молекули. Телът "стяга" под влиянието на ултравиолетови лъчи и свързва тъканите.

В състава на новия разтвор влизат също специални ферменти, които позволяват да се програмира колко продължително да стои гелът в раната, преди да се разгради. Времетраенето може да бъде от няколко часа до дълги месеци.

MeTro притежава по-голяма еластичност от сега използваните лепила, която позволява да бъде използван за интракавитарни рани, където течностите могат да нанесат вреда. Тестовете върху мишки показват забележителни резултати при овладяване на артериални наранявания.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 15:39  10.10.17
  И кво му е на стария Канокулит?Тогава да вземат да залепът мозъка на Тръмп че има мн.дупки
 • чичко доктор
  Отговор
  2 17:16  10.10.17
  А колко ли ще струва това и дали българската баба с операцията ще може да си го позволи това еврейте не ги интересува явно

Напиши коментар:


Публикувай