1 403 3

Изкуствен интелект хваща кражба на електроенергия

Георги Касабов

Учени от Люксембург са разработили система с изкуствен интелект, която може да предотврати кражбите на ток и да идентифицира технически повреди по преносната мрежа, съобщава New Scientist. Алгоритмите са изпробвани на практика в Бразилия, където по експертни оценки около 40% от абонатите манипулират електромерите.

Проблемът обаче съвсем не засяга само бедните страни. Британският бюджет, например, губи ежегодно по £440 млн. от кражби, които значи, че системата ще бъде интересна за енергоразпределителни дружества по цял свят.

Люксембургските учени са анализирали данните за потреблението на 3.6 млн. бразилски домакинства в продължение на 5 години. Сравнявайки показанията на електромерите и активността в сградите, алгоритъмът се е научил да "лови" кражби дори да не превишават 10% от общото потребление.

Засега системата е ефективна само при наблюдение на частни домове, тъй като дава сериозни отклонения в многоетажни здания. Въпреки това системата може да бъде мощен инструмент в установяването на подозрително ниско потребление в сравнение с аналогични времеви отрязъци и пресичане на мошеничеството.Още по темата

 • Революция с изкуствения интелект

  Революция с изкуствения интелект

  Системата за автоматизирано машинно обучение на Google наскоро е разработила кодове, които са по-ефективни от кодовете, изградили самата система, ...
  20.10.2017
  1 681
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Random
  Отговор
  1 21:33  10.10.17
  Тука в гетата ще изпуши.
 • гост
  Отговор
  2 09:42  11.10.17
  Липсата на интелект надживява и побеждава интелекта. У гетото синтетиката няма шанс.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  3 09:10  13.10.17
  нашите цигани ще измрът.

Напиши коментар:


Публикувай