12 Октомври, 2017 15:58 2 984 4

Умни "легнали полицаи" от Испания

  • легнал полицай

Изкуствените неравности по пътищата, наричани в разговорния език "легнали полицаи" са широко разпространени, както у нас, така и по света. Известно е, че основната им цел е да ограничават скоростта на движение в населени места.

Защо обаче трябва да създават дискомфорт на водачи, които не превишават разрешената скорост? Този въпрос си задава един испанец и решава да конструира т.нар. умни "легнали полицаи". Те представляват гел, с който се пълни здрав изкуствен калъф и се захваща за асфалта с две лайстни.

Когато автомобилът преминава бавно, гелообразната течност поддава встрани и неравност не се усеща. Когато обаче водач премине по-бързо, то неравността определено предизвиква същото усещане, както и стандартните "легнали полицаи". Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гхахх

    7 0 Отговор
    Този удари джакпота :)
  • 2 Morgoth

    7 1 Отговор
    Едно много важно свойство на спящия полицай е да е здрав. Това ще издържи ли натоварен ТИР? Как ще му подейства снегорин? А живеещ наблизо шофьор с нож в ръка, който не е съгласен, че именно там трябва да има спящ полицай?
  • 3 челен опит

    12 0 Отговор
    У нас, ще ги надупчат за норматив !
    Иначе е интетесно и хитро решение. Има такъв спорт пълнят едни басейни с вид царевично нишесте разредено с вода и едни хора тичат по него, когато спреш или тичаш бавно потъваш. Дължи се на особен вид физикохимично свойство. Тук е използван същия ефект, просто човека се е сетил, къде да го приложи ;)

    Коментиран от #4

  • 4 Пазарен Либерализатор

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "челен опит":

    Хидрогазодинамика, ненютонов флуид и еластични деформации :)