1 939 4

Умни "легнали полицаи" от Испания

Радослав Славчев

Изкуствените неравности по пътищата, наричани в разговорния език "легнали полицаи" са широко разпространени, както у нас, така и по света. Известно е, че основната им цел е да ограничават скоростта на движение в населени места.

Защо обаче трябва да създават дискомфорт на водачи, които не превишават разрешената скорост? Този въпрос си задава един испанец и решава да конструира т.нар. умни "легнали полицаи". Те представляват гел, с който се пълни здрав изкуствен калъф и се захваща за асфалта с две лайстни.

Когато автомобилът преминава бавно, гелообразната течност поддава встрани и неравност не се усеща. Когато обаче водач премине по-бързо, то неравността определено предизвиква същото усещане, както и стандартните "легнали полицаи". Вижте.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гхахх
  Отговор
  1 16:25  12.10.17
  Този удари джакпота :)
 • Morgoth
  Отговор
  2 16:38  12.10.17
  Едно много важно свойство на спящия полицай е да е здрав. Това ще издържи ли натоварен ТИР? Как ще му подейства снегорин? А живеещ наблизо шофьор с нож в ръка, който не е съгласен, че именно там трябва да има спящ полицай?
 • челен опит
  Отговор
  3 16:41  12.10.17
  У нас, ще ги надупчат за норматив ! Иначе е интетесно и хитро решение. Има такъв спорт пълнят едни басейни с вид царевично нишесте разредено с вода и едни хора тичат по него, когато спреш или тичаш бавно потъваш. Дължи се на особен вид физикохимично свойство. Тук е използван същия ефект, просто човека се е сетил, къде да го приложи ;)

  Коментиран от #4

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 17:23  12.10.17

  До коментар #3 от "челен опит":

  Хидрогазодинамика, ненютонов флуид и еластични деформации :)

Напиши коментар:


Публикувай