16 Октомври, 2017 16:45 2 209 7

Национализиране на IТ-гигантите

  • iт-гиганти-
  • национализиране

Google, Facebook, Microsoft, Apple и Amazon не трябва да са в частни ръце

Това е мнение на редица изтъкнати икономисти и политолози от цял свят и все повече набира скорост на различни равнища. IТ-технологиите се внедриха в глобалната икономика толкова бързо и ефективно, че без тях вече тя не може да съществува.

А първоначално се използваха като спомагателни елементи. Компании като Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon, Uber и др. получават огромни печалби, но по-важното е, че те могат да диктуват нещата, свързани с икономиката в глобален мащаб.

Именно поради тази причина не са малко специалистите, които смятат, че такива гиганти не трябва да са в частни ръце и е необходимо. Как обаче и дали въобще ще се случи това? Отговорът все още е отворен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЪЮ

    16 2 Отговор
    и каква стана тя , уж демокрация , а тя всъщност чист социализъм ! уж частен бизнес , а всъщност национализация ! ама моля ви се това не е социализъм , това е чисто и просто монопол !
  • 2 Morgoth

    10 0 Отговор
    Някои хора мислят, че не трябва изобщо да има частен бизнес. А пък други, че на хората не бива да им се дава думата когато това което ще кажат не съвпада с политическата линия на управляващата партия. И едните и другите много ги боли от социалните мрежи.
  • 3 гост

    5 2 Отговор
    Бизнес, който си сменя шефа на всеки 4 години и е собственост на милиони хора, които нямат идея какво се случва, нито имат пряк контрол над него - изостава, задлъжнява и евентуално фалира. Всички бивши соц държави сме пример.
  • 4 Ко речи

    8 0 Отговор
    Това 100% е идея на българските политици и политолози..
  • 5 така си говорят

    7 0 Отговор
    Ок, да обърнем нещата обратно - въпросните компании са държавна собственост - политиците имащи власт в тази държава няма ли да се възползват от ресурсите на тези компании? Или ще ги управляват в името на световните интереси? Те държавите (като Русия) с мощни петролни и газови компании (все тая дали частни или държавни) ама въобще не ги използват като лостове на външната си политика и не диктуват нещата в световен мащаб. Не е само в IT сектора, така е навсякъде, така е било и така ще бъде ....
  • 6 Това е

    6 0 Отговор
    Грешка - по-скоро трябва да се мисли за приватизиране на държавите от IT-гигантите...
  • 7 Патриот

    2 0 Отговор
    Ква демокрация? Това си е комунизъм.
    Или просто рекет от държавата за да вземат едни парици под масата определени кръгове за да не се стига до национализация.
    А тези компании наистина разполагат пари и информация.