1 864 7

Национализиране на IТ-гигантите

Google, Facebook, Microsoft, Apple и Amazon не трябва да са в частни ръце

Радослав Славчев

Това е мнение на редица изтъкнати икономисти и политолози от цял свят и все повече набира скорост на различни равнища. IТ-технологиите се внедриха в глобалната икономика толкова бързо и ефективно, че без тях вече тя не може да съществува.

А първоначално се използваха като спомагателни елементи. Компании като Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon, Uber и др. получават огромни печалби, но по-важното е, че те могат да диктуват нещата, свързани с икономиката в глобален мащаб.

Именно поради тази причина не са малко специалистите, които смятат, че такива гиганти не трябва да са в частни ръце и е необходимо. Как обаче и дали въобще ще се случи това? Отговорът все още е отворен.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МЪЮ
  Отговор
  1 17:19  16.10.17
  и каква стана тя , уж демокрация , а тя всъщност чист социализъм ! уж частен бизнес , а всъщност национализация ! ама моля ви се това не е социализъм , това е чисто и просто монопол !
 • Morgoth
  Отговор
  2 17:23  16.10.17
  Някои хора мислят, че не трябва изобщо да има частен бизнес. А пък други, че на хората не бива да им се дава думата когато това което ще кажат не съвпада с политическата линия на управляващата партия. И едните и другите много ги боли от социалните мрежи.
 • гост
  Отговор
  3 19:27  16.10.17
  Бизнес, който си сменя шефа на всеки 4 години и е собственост на милиони хора, които нямат идея какво се случва, нито имат пряк контрол над него - изостава, задлъжнява и евентуално фалира. Всички бивши соц държави сме пример.
 • Ко речи
  Отговор
  4 20:16  16.10.17
  Това 100% е идея на българските политици и политолози..
 • така си говорят
  Отговор
  5 21:09  16.10.17
  Ок, да обърнем нещата обратно - въпросните компании са държавна собственост - политиците имащи власт в тази държава няма ли да се възползват от ресурсите на тези компании? Или ще ги управляват в името на световните интереси? Те държавите (като Русия) с мощни петролни и газови компании (все тая дали частни или държавни) ама въобще не ги използват като лостове на външната си политика и не диктуват нещата в световен мащаб. Не е само в IT сектора, така е навсякъде, така е било и така ще бъде ....
 • Това е
  Отговор
  6 09:40  17.10.17
  Грешка - по-скоро трябва да се мисли за приватизиране на държавите от IT-гигантите...
 • Патриот
  Отговор
  7 23:13  17.10.17
  Ква демокрация? Това си е комунизъм. Или просто рекет от държавата за да вземат едни парици под масата определени кръгове за да не се стига до национализация. А тези компании наистина разполагат пари и информация.

Напиши коментар:


Публикувай