2 832 0

Mercedes-Benz тества автономни снегорини

Георги Касабов

Летищата надали са най-подходящите места за експерименти с безпилотни автомобили, но рискът от тежки аварии явно не притеснява инженерите на Mercedes-Benz. Немците тестват автономни снегорини, които могат да почистват самостоятелно пистите през зимата.

Системата се нарича Automated Airfield Ground Maintenance (AAGM). Може да функционира и без намесата на човек, но засега се контролира от оператор. Един специалист е достатъчен за управлението на група от четири камиона.

Снегорините са построени на базата на Mercedes-Benz Arocs и изглеждат доста внушително. Дълги са по 23 метра и тежат по 27 тона, лопатите им са широки почти 8 метра.

Машините са снабдени с двойно подсигурена GPS система, но за управлението разчита най-вече на "електронен мозък", наречен Remote Truck Interface. Той позволява на един оператор да контролира всички функции на групата от камиони, които се координират автоматично помежду си.„

В момента Mercedes-Benz тества AAGM на бивше военно летище недалеч от Франкфурт. Засега флотилията от автономни снегорини се състои от четири камиона, но скоро броят им ще нарасне до 14, което ще позволи разчистването на огромни площи.Напиши коментар:


Публикувай