1 098 2

Японска вилица заглушава сърбането

Георги Касабов

Като възпитани и гостоприемни хора японците са крайно загрижени за впечатлението, което ще оставят у чужденците по време на Олимпийските игри през 2020 г. Подобно на други азиатски култури сърбането там се смята за задължителен елемент от добрата банкетна култура, но западняците далеч не го смятат за проява на чак толкова добър вкус.

За да спести конфузни ситуации японският производител на традиционна юфка Nissin Foods е разработил високотехнологична вилица, която заглушава сърбането, мляскането, жвакането и общо взето всеки неприятен звук, който съпровожда яденето. Създателите на Otohiko признават, че са черпили вдъхновение от умните тоалетни Otohime TOTO, които неутрализират издайническите шумове, ознаменуващи успешния финал на хранителния процес, с по-прилични.

Умната вилица изглежда доста по-голяма и тежка от традиционната заради вградената електроника. Otohiko разполага с чувствителни микрофони, които улавят специфичните звуци и веднага подават сигнал през Bluetooth към телефона, че е време да ги заглуши с нещо по-приятно за слуха.

Otohiko струва 14 800 йени (€110). Може да изглежда скъпо, но според японците възможността да оставят добро впечатление няма цена. Ще бъдат произведени само 5 000 бройки, а поръчки ще се приемат до 15 декември.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Boje
  Отговор
  1 17:52  24.10.17
  Как се сърба с вилица ?????????????????Касабов ?????????????? Лъжица.

  Коментиран от #2

 • жапан
  Отговор
  2 18:03  24.10.17

  До коментар #1 от "Boje":

  Баш с вилица си е, изгледай видеото ! В случая японците си хабят таланта за глупости, а просто може да не сърбат !

Напиши коментар:


Публикувай