7 012 3

Нов вид автомобилно стъкло

Радослав Славчев

Професорът по материалознание в университета в Мичиган Ричард Лънт заяви в едно интервю, че изцяло прозрачните слънчеви панели ще станат факт съвсем скоро и ще са идеални да заменят традиционното стъкло в новите електромобили. Разработеният нов материал е тънък, изцяло прозрачен и наподобява пластмаса.

Към момента обаче иновацията е с много ниска производителност от едва 5%, а стандартните слънчеви фотоволтаици имат КПД до 40%. Учените обаче са на мнение, че това ще се промени много скоро.

Иновационните прозрачни слънчеви панели се базират на специфични органични молекули, които поглъщат слънчевата светлина. Материалът лесно може да бъде настроен да приема ултравиолетови или инфрачервени лъчи. Не се уточнява към момента колко скъпа е новата технология.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • САП
  Отговор
  1 16:52  26.10.17
  Пак пишете без да проверите. най-добрите фотоволтаици монокристалните са КПД до 18% поликристалните 14% КПД, аморфните до 10% КПД. Тия дето ги пишете с до 40% КПД са все още в идейна форма. Ако ги имаше да са закрили тецовете. Тия 5% определено са по-добре от нищо, както е досега. Въпроса е дали могат да се направят икономически изгодни.
 • 2 17:17  26.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Jack Bauer
  Отговор
  3 10:20  27.10.17
  Преди около месец четох за подобна разработка но ставаше дума за прозорци на сгради, като от тях се осигурява необходимата електрическа енергия за самата сграда.

Напиши коментар:


Публикувай