2 699 2

Шосе от строителни отпадъци

Георги Касабов

В Пекин бе отворено за движение първото шосе, за чието покритие са използвани преработени строителни отпадъци като тухли и плочки, съобщава CGTN. Строителите твърдят, че са успели да използват близо 90% от боклуците, останали след мащабния строеж.

Пътят е издържал всички необходими изпитания и вече се експлоатира. От строителната компания, натоварена за полагането му, се хвалят, че шосето от отпадъци не отстъпва по характеристики на построените по традиционни технологии, а струва 20 % по-малко.

"В Китай се приемат все по-строги мерки за борба със замърсяването и защита на околната среда, а цените на материалите продължават да растат. Ето защо се обърнахме към отпадъците, като по този начин не само решаваме проблема с депонирането, а и съкращаваме разходи", обяснява представител на строителната компания.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • знайчев
  Отговор
  1 16:09  31.10.17
  това не е първия случай в света тук в бг си имаме магистрала в която се използваха такива материали ...без това да е по проект
 • Зорлем
  Отговор
  2 17:51  31.10.17
  Айде, пак евтини сензации и "клик бейтове". Използвали са го като инертен материал, след като са го натрошили. Не е като да са открили топлата вода. След като дори и в България от години се правят, например, обратни насипи от строителни одпадъци, да се изтъпанчим и да кажем - "Направихме основи на къща от строителни отпадъци"?!

Напиши коментар:


Публикувай