7 068 2

Защо знакът STOP изглежда така

Георги Касабов

Историята на най-важния пътен знак започва в началото на миналия век. Пръв за необходимостта от него заговаря Уилям Фелпс Ино, богаташ от Нова Англия, който се опитва да сложи край на хаоса по пътищата. В резултат на неговите усилия през 1915 г. в Детройт се появява първият знак за задължително спиране.

Идеята не се възприема радушно от всички. Мнозина смятат, че никой няма да спира на кръстовище ако на него няма полицай. Снимки на първия STOP не са запазени, но е съхранена снимка на аналогичен знак - отново в Детройт, който няма нищо общо с днешния си наследник.

През 1923 г. Транспортното министерство на САЩ решава да въведе унификация на пътните знаци. Именно тогава са избрани уникалната форма и цветът, който е... жълт. Само година по-късно той е променен на червен, но специфичният осмоъгълник остава.

Причините за избора на оформлението и комбинацията от бял текст на червен фон са две. От една страна контрастният надпис привлича вниманието на водачите, а от друга липсата на друг знак с подобна форма не оставя никакво съмнение какво се изисква от тях дори да е обърнат обратно на посоката на движение, да е покрит от сняг или да е увиснал на една страна.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кибик
  Отговор
  1 21:57  01.11.17
  Формата му е такава за да може лесно да пишем на него трибуквени думи започващи с"к" и "Х"
 • ДЯДО
  Отговор
  2 09:30  02.11.17
  " Мнозина смятат, че никой няма да спира на кръстовище ако на него няма полицай. " Логично е да е осмоъгълник, защото прилича на полицейската фуражка на американците, + всички описани по горе неща.

Напиши коментар:


Публикувай