4 642 6

Безопасни ли са при удар новите SUV-та?

Радослав Славчев

Отговор на този въпрос ни дава независимата организация Euro NCAP, която направи краштестове на седем от най-новите кросоувъри на пазара. По-конкретно става дума за Citroen C3 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross, Opel Crossland X, Seat Arona, Skoda Karoq, Volvo XC60 и VW T-Roc.

След тестовете се оказва, че всички кросоувъри получават максималните пет звезди, но най-добър резултат показва новото Volvo XC60. Още по-любопитното е, че XC 60 е и най-безопасният автомобил за цялата 2017-а година. На второ място се класира Mitsubishi Eclipse Cross.

Тройката се допълва от VW T-Rock, а след тях се нареждат Seat Arona и Skoda Karoq. Най-слабите резултати от седемте кросоувъра са за Opel Crossland X и Citroen C3 Aircross. Предишната серия от краштестове на Euro NCAP беше проведена през септември, като там за най-безопасен бе обявен кросоувърът Mazda CX-5.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хорацио
  Отговор
  1 18:59  08.11.17
  Само ще допълня, че в момента звездите на EURONCAP не показват реално устойчивостта на купето срещу удар. В калкулацията на звездите са включени прекалено много елементи, много от които са абсолютно дебилни и нямат никакво отношение с деформацията структурата на автомобила при удар. Например новата Кия Рио има 3 звезди за стандартно оборудван модел и 5 звезди за модел с топ оборудване. Ако някой му се занимава да ги сравни ще види, че разликата от 2 звезди са дадени не заради по-добра конструкция или повече еърбези, не. И стандартната версия, и топ версията са абсолютно еднакви структурно, еднакъв брой еърбези и двете имат ESP, разликата е в системата за следене линиите на платното и системата за автоматично спиране... Та някой, който не ги знае тия неща ще си каже "Брей по-ефтиния модел има 3 звезди, по-добре да дам 5-6 бона повече да имам по-сигурния...", а те на практика са еднакви. Следователно модел с недотам здраво купе, но голям брой глезотийки от сорта на сигурност за пешеходци, датчици за следене линии на платното, различни видове аларми вдигат фалшиво звездите и се оказва, че някой модели с 5 звезди може да са структурно по-слаби от модели с 4 звезди.

  Коментиран от #2, #3

 • Жонгльора
  Отговор
  2 21:33  08.11.17

  До коментар #1 от "Хорацио":

  Ами като имаш системи за безопасност, които те предпазват и сигнализират за предстоящ сблъсък, се счита, че това предупреждение би повлияло за избягване на ПТП и намаля риска. Това е към "безопасност". Я виж защо на Ауди Кю7 предното поколение има по-висока застраховка в Германия?! Защото при челен сблъсък, вероятността да утрепеш хора в отсрещната кола е висок, а това се плаща И от застрахователя - Ауди са направили колата силноустойчива при челен сблъсък и е повишен % на смъртност при инцидентите с лек автомобил па бил той и ЖИП! Всичко си се отбелязва и отразява - Ауди вдигат цената, защото продават % оцеляване при челен сблъсък, а застрахователите вдигат застраховката, защото поемат % смъртност...
 • Бай Благой
  Отговор
  3 08:16  09.11.17

  До коментар #1 от "Хорацио":

  Интересно! Честно казано не го знаех това нещо. Това е леко абсурдно и направо не е за вярване, но като се има предвид че колите вече се правят от счетоводители а не от инженери съм склонен да вярвам.

  Коментиран от #4

 • Госссст
  Отговор
  4 10:47  09.11.17

  До коментар #3 от "Бай Благой":

  Така е от доста време - още преди 10 години се даваха точки за индикатор за незакопчан колан. Днес със всичките системи за асистенция дела на активната безопасност в оценката расте все повече!

  Коментиран от #6

 • пълен член
  Отговор
  5 11:00  09.11.17
  Публикувано във факти.бг: Безопасни ли са при удар новите SUV-та? Е защо ни задавате този въпрос?Ние от къде да знаем.
 • селянин
  Отговор
  6 01:52  10.11.17

  До коментар #4 от "Госссст":

  Ако се загледаш пък в ценовите листи на колите ще видиш че екстри са лампа в жабката, еди кви си на цвят лайсни в купето и т.н. глупости... пък много от тях нямат елементани удобни неща като приемрно диагностика за изгоряла крушка!

Напиши коментар:


Публикувай