14 Ноември, 2017 13:04 2 512 0

Шапка пази от заспиване зад волана

  • ford-
  • safecap-
  • шапка

Бразилското подразделение на Ford за тежкотоварни автомобили разработи шапка против заспиване зад волана. SafeCap ще помага на водачите на тирове да изпълняват по-безопасно дългите си курсове.

От Ford уверяват, че уредът, който прилича на обикновена бейзболна шапка, намалява съществено сънливостта, предизвиквана от монотонното шофиране. Вградените сензори разпознават движения на главата, които са белег за умора и унасяне.

Щом установи такива симптоми, шапката предупреждава водача с вибрация, звукови и светлинни сигнали, че незабавно трябва да спре и да си почине. За правилния анализ на специфичните движения помагат също акселерометър и жироскоп.

Изпитанията на Safe Cap в реални условия са продължили 8 месеца, а тестовата група шофьори са навъртели с шапката над 5 000 км. Разработката обаче тепърва ще бъде патентована и сертифицирана, преди да влезе в серийно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА