18 Ноември, 2017 13:30 4 650 8

Китай изпробва електромагнитен катапулт

  • катапулт-
  • самолетоносач-
  • j-15-
  • китай

Предприятията от китайския военнопромишлен комплекс са разработили електромагнитен катапулт за изстрелване на изтребители от самолетоносач, съобщава China Daily. Устройството вече е преминало изпитания в реални условия.

Новият електромагнитен катапулт има компактни размери и позволява да бъде освободено допълнително пространство на кораба. Освен това мощността му може да се регулира, което е важно при изстрелването на самолети с различно тегло.

Технологията е изпробвана с няколко хиляди изстрелвания на тежки палубни изтребители J-15. Създаването на новия катапулт е станало възможно едва след разработката на достатъчно мощен източник на захранване, но китайците не дават никаква информация за него.

Китай се занимава с проектирането на собствен електромагнитен катапулт от края на 90-те години на миналия век. От 2002-ра страната строи наземен изпитателен комплекс с експериментална версия на устройството.

Новият електромагнитен катапулт е дълъг 120 метра. Пръв с него ще бъде оборудван бъдещият китайски атомен самолетоносач, който се строи в момента. Досега единствената държава в света с подобна система бе американският авионосец "Джералд Форд".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неплатен рублараст

    9 16 Отговор
    Абе тия китайците са мноо прости хъх хъх хъх. Не знаят ли, че самолетоносача е остаряла технология, за чий чеп хвърлят луди юани за разработки на такива кораби?!? Че чак и строят атомен такъв в момента хъх хъх хъх.
  • 2 Kcaniba

    21 7 Отговор
    Адмирал Кузнецов откога е с такъв катапулт е хеееей ......!

    Коментиран от #3

  • 3 законен

    20 21 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Дааааа , обаче проблема е друг ,китайците след десетина години ще имат 20 трилионна икономика и десетина атомни самолетоносача , докато Раша ще си е още само с Кузнецов и още по-умираща от глад , щото и газта и петрола вече няма да са на мода , раииш ?
  • 4 бай село

    3 2 Отговор
    До законен! Нали знаеш , че Китай и Русия са едно цяло , ако това го имаш за заплаха , отправи я към американците , защото те , трябва да се съобразяват с Китайските !

    Коментиран от #5

  • 5 законен

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "бай село":

    Моля ??? Това от Москва ли ти го сведоха или са просто несбъднатите ти мечти ??? Изобщо някога стъпвал ли си в Китай и знаеш ли как се отнасят към Русия ??? Имаш ли си идея , че от години имат фондове , които набират средства за скорошно заселване на Сибир с китайци и асимилиране на местните които и без това скоропостижно се топят ??
  • 6 Да да

    0 0 Отговор
    Повече от логично е Китай да се разрастне в посока Русия. Голяма територия със 140 млн.население срещу 3 пъти по-малка с 1 400 млн. население. Разликата в гъстотата е 30 пъти!
  • 7 Да да

    0 0 Отговор
    Повече от логично е Китай да се разрастне в посока Русия. Голяма територия със 140 млн.население срещу 3 пъти по-малка с 1 400 млн. население. Разликата в гъстотата е 30 пъти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.