5 061 4

NASA разработи "гуми" от титан

Георги Касабов

Учени от Изследователския център на NASA "Джон Глен" представиха нов тип свръхеластични колела, които не се боят от спукване и възвръщат формата си след деформация. С тях ще се оборудват марсоходите на агенцията, но екипът смята, че могат да намерят приложение и като заместник на традиционните гуми.

Новата разработка е еволюционно развитие на колелата, разработени от NASA и Goodyear. Съставени са от сплетени като ризница нишки от нитинол (сплав от никел и титан). Този материал има много висока степен на еластичност и възстановява напълно формата си след 10-процентна деформация.

Колелата Superelastic са изключително леки (9 килограма), предоставят възможност за регулиране на сцеплението за всяка повърхност и притежават високи филтриращи неравностите свойства. Сред потенциалните области за приложението има са в ролята на заместител на гумите за леки коли, всъдеходи, военна, селскостопанска и авиационна техника.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брат ми
  Отговор
  1 15:00  22.11.17
  Браво.
 • Мижай да та лъжам
  Отговор
  2 06:35  23.11.17
  А тва като се забие с кал и листа от чистите БГ улици и стане 200 кила - ко прайм? ДА не говорим за други боклуци, дето могат да се закачат и да се разхождат километри, докато ти дерат калника на всеки оборот... А и да питам като удариш 100 спирачки "кучки" или решиш да дрифтиш дали няма да им се разплете кочината?!...
 • фонзи
  Отговор
  3 15:54  23.11.17
  Кво е тва кълбо тел бе
 • mediator37
  Отговор
  4 07:54  25.11.17
  Ако вътре е кухо, има възможност да се набие с камъчки и да стане от 9-29 кила. Все пак учените си знаят работата. Нашата задача е да хейтим и да обясним защо няма да стане. На мен ми се отдава.

Напиши коментар:


Публикувай