2 482 3

Автономните коли на Google навъртяха 6.5 млн. км

Георги Касабов

Безпилотните автомобили на компанията Waymo, която принадлежи на технологичния гигант Alphabet (бившият Google), са изминали по пътищата от цивилната мрежа над 4 млн. мили (6.45 млн. километра). Средностатистическият американски шофьор би се нуждаел от 300 години за навъртането на такъв пробег.

Автономните автомобили на Waymo са изминали първия милион тестови мили за 18 месеца, а последния - за едва 6. Изпитанията протичат по улиците на 23 града, както и на частен полигон.

Тестове се провеждат и от компютърни симулатори. Във виртуалния свят 25 000 безпилотни коли са изминали 2.5 млрд. мили (3.4 млрд. км), които са ги "научили" да разпознават 20 000 пътни ситуации и обекти от внезапно променящ посоката си автомобил до легнал на дъската скейтбордист.

Waymo представи автономния си автомобил на базата на Chrysler Pacifica миналия декември. Оборудването със системи за безпилотно управление отне на компанията половин година, а тиражът на първата партида е 100 екземпляра.

Компанията привлича за тестпилоти обикновени водачи. Единственото, което се изисква от тях, е да споделят впечатленията си от поведението на автономната кола. Благодарение на такива данни инженерите на Waymo усъвършенстват работните алгоритми на автопилота, датчиците и камерите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 20:11  28.11.17
  Да, но ако има тестовите автомобили са много а тук пишем за един шофьор. Ако обаче са 6,5 милиона шофьора тези километри може да се навъртят за няма ди 30 секунди, а на тия са им трябвали толкова години. И един единствен тестов автомобил за колко време би ги навъртял тези километри спряво тези 6,5милиона шофьора? Много тенденциозна статия.

  Коментиран от #2

 • kick
  Отговор
  2 14:18  30.11.17

  До коментар #1 от "Патриот":

  Не е тенденциозна, а субективна!
 • ВнВн
  Отговор
  3 20:02  30.11.17
  Ми тя и моята е на толкоз, чудо голямо...

Напиши коментар:


Публикувай