30 Ноември, 2017 13:50 45 807 49

Със зимни, всесезонни и летни гуми на сняг

  • гуми-
  • има-
  • сняг-
  • всесезонни-
  • летни-
  • зимни-
  • тест

В последно време повечето от водачите на моторни превозни средства осъзнават важността на автомобилните гуми. Важно е да се знае, че гумите са единствените от целия автомобил, които контактуват с пътя и качествата им са от изключителна важност. Особено през зимата. Не са малко и онези от нас, които пренебрегват важността и правилния избор на гуми. Сега ще ви покажем как се държи един автомобил на сняг, който е "обут" с нови, но различни типове гуми. Вижте и сами направете изводите за вашата, а и за тази на останалите участници от движението, безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    49 97 Отговор
    Е как може да тестваш лятна гума на сняг?? Гумите за сняг са единствено добри на СНЯГ!! Защо не ги тестваха на дъжд, киша и сух асфалт? :) Хайде тичайте към Дианата да си вземете гуми за сняг, че и те трябва да печелят :)

    Коментиран от #32

  • 2 SubaruVarna

    28 14 Отговор
    Интересно ми стана А3-ката със всесезонките и върху сняг на минус 3 спря на едва 1 метър след зимните - а летните на 5.5 метра от всесезонките. А летните на 7 метра след зимните. Впечатляво добре за всесезонките на сняг - обаче каква марка и от къде може да се купят във Варна???

    Коментиран от #26, #36, #41

  • 3 Баче Кико

    41 17 Отговор
    Андрей Николов, как ти го роди главата тази уникална мисъл?

    Къде видя гуми за сняг? Гумите за сняг са със шипове.

    Тук тестват зимни гуми, които са на светлинни години от летните при зимни условия. Или ти сменяш всеки ден няколко климатични пояса и караш и в летни и зимни условия?

    Коментиран от #6, #20, #49

  • 4 mediator37

    25 3 Отговор
    Коментарите са излишни.
  • 5 Радко

    25 13 Отговор
    За Варна, Бургас и Черноморието ви препоръчвам единствената всесезонна гума, която може да се нарече такава- мишелин крос климат. Имат 1 недостатък-струват два пъти по скъпо от най евтината зимна или лятна гума :)

    Коментиран от #15

  • 6 filo

    22 17 Отговор

    До коментар #3 от "Баче Кико":

    Зимните гуми не са ли за сняг. Чак сега разбрах, че не са. Иначе вече и на идиотите им е ясно, че зимната гума е за зимата, а лятната е за лятото. На мен ми омръзна всеки ден да ни занимават само с тия гуми. Явно е много доходен бизнес, щом като непрекъснато и навсякъде се рекламират гуми и е една от основните теми в продажните медии с ясната цел да се убеждават хората да купуват колкото се може повече гуми.
  • 7 Спиро

    17 3 Отговор
    Баче Кико, леле па ти кво каза ...
    Ин дъ мийн тайм летните гуми са на светлинни години от зимните през лятото!!! Хвала тебе капацитетко!
    Тестване на летни гуми зимата е като да тестваш водолазен костюм във вулкан!
  • 8 Niko

    57 17 Отговор
    Като гледам коментарите и ситуацията по пътищата,става ясно защо постояно се говори за гуми!Не да се прави реклама,а най-накрая да ви стане ясно, че зимата се кара със зимни,лятото с летни гуми!Да,всесезонни може край морето и някой райони на Южна България,АМА АКО СИ КАРАТЕ КОЛИТЕ САМО ТАМ!!!Не да ходите по Троян, Бански и Смолян! В крайна сметка щом не можеш на две-три години да спестиш пари за 8 читави гуми,по добре ползвай обществения транспорт и не застрашавай твоя живот и този на хората около теб!!!

    Коментиран от #37

  • 9 ГОСТ

    16 13 Отговор
    Някой може ли да покаже тест на трите вида гуми на сух асфалт при +1 градуса да видим коя как спира и тръгва - да не се окаже че лъжата за +7 градуса си е само една лъжа...

    Коментиран от #14, #18

  • 10 hmhmhm

    23 25 Отговор
    Колеги шофьори най-важното е зад кормилното устройство. А да се обедите в това в youtube клипчета колко си щеш жалко е че до сега на никои не му е овряла главата или пък е увряла но да се печели ще продадът и майките си. Жалко аз съм шофиор от 17г и никога не съм гледал какви са ми гумите имам катагории по реда на изкарването В С А и нямам катастрофа правете си сметката ако някои ми каже някаква глупост за зимни летни всесезонни. Найстина има значение нова от стара гума може би има значение и зимна и летна но най-важното е зад кормилното устройство като не можеш да караш каквито и гуми да имаш все ще се удариш все ще блъснеш нещо.

    Коментиран от #38, #43

  • 11 моторджия

    26 6 Отговор
    Карам с всесезонни гуми от 10-тина години. Живея в Северна България и често пътувам до Южна. Минавам през Шипка и Хаинбоаз. До сега никога не ми се е случвало нито да закъсам, нито колата да поднесе или друго подобно нещо. приказкие и мантрите за всесезонните гуми ги оставете. Това е най-практичното нещо повярвайте! Няма смени на зимни и летни, няма простотии. Карате 3 -4 г. и хвърляте. Толкова е просто. А където условията са наистина много тежки слагам вериги и пак нямам никакъв проблем. Разбира се тези гуми не са за „състезателите“ по пътищата. То и зимните не са за тях, но това е друга тема. Ако някой ви казва, че всесезонните не стават го попитайте дали не е състезател или гумаджия! Или може би никога не са ги пробвали всесезонките и приказват наизуст...

    Коментиран от #12, #17

  • 12 filo

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "моторджия":

    Всезонните гуми са компромис и това е ясно. Подходящи са за райони с мека зима. Цената им е почи двойна трайността им е наполовина, така че няма голям икономически ефект от употребата им. Единствения плюс е, че не се занимаваш със смяна на гуми.
  • 13 Дедо ви

    19 10 Отговор
    Купувайте гуми, стига сте разсъждавали. На никого не му трябват мислещи хора ...
  • 14 Снегорин

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    Aбе Мунчо на сухо и зимните държат разликата с летните е минимална, но като не е много топло не се износват лесно това е идеята.
    А иначе един път да ти се наложи с летните да попаднеш на сняг и си заминал.
    За всесезонните купиш ги нови след една година вече износени какво да говорим Ганьовска работа.
  • 15 SubaruVarna

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Радко":

    Живея във Варна на метри от морето - Траката и всяка седмица пътувяам до Слънчев бряг по работа. Със зимен БФ гуудрич Уинтър 16 цола съм на 330 ХИ и имам големи проблеми януари - февруари на минус 12 целия месец във Варна - Слънчев бряг редовно! Може да няма много сняг - но е зловещо студено с ледения морски бриз януари минус 12 се усещат като минус 25 и всичко е дебел лед! Най-големите проблеми на пътя съм имал във Варна и Слънчев бряг - Сарофово - Поморие януари!

    Коментиран от #33

  • 16 Niko

    42 8 Отговор
    Това е поредната конспирация която Бай Ганьо е разгадал!! Не купувайте гуми!Няма смисъл!Всичко е едно и също и се прави да вземат парите на Бай Ганьо!Бай Ганьо всичко конспирации ги разплита в зарадиш и не хвърля грешни пари за гуми,спирачки и да си подържа колата изправна! И щото Бай Ганьо не харчи за "глупости" затова е най-беден в Европа и се трепе по пътищата!Ама това световен заговор срещу държавата на Бай Ганьо, не, че той е тъп!

    Коментиран от #28

  • 17 Милен

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "моторджия":

    Добре е да не даваш квалификации само защото някой не споделя мнението ти!Карал съм със всесезонни гуми доста време! От 6 години обаче си карам с хубави летни и хубави зимни!От собствен опит разбрах, че всесезонните са компромис!Такова хапче което лекува всичко няма!Предпочитам да изхарча 200лв повече но да не правя компромиси!Нито съм състезател нито гумаджия! И някой като ми каже "вярвайте ми", най-много се съмнявам!
  • 18 Патил

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    Теста можеш и сам да си го направиш! Аз веднъж се парзалях като шейна с летни гуми на сух път при 0 градуса. Същите гуми на същия път две седмици по рано при 15 градуса си заковаваха на място. Който в каквито конспирации и теории да иска да вярва, чифт гуми не са по скъпи от живота ми!!
  • 19 тупак

    7 19 Отговор
    стига с тия гуми бе карайте с галоши втора ръка и това е , всяка зима и лято сменяй като малоумен , тия пари да не растат по дърветата
  • 20 Андрей Николов

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Баче Кико":

    Никъде не съм видял гуми за сняг, то затова на тях пише M+S :)
  • 21 GTE

    20 1 Отговор
    Най-евтините зимни гуми не са никакви зимни гуми. На шарка го докарват, но в по-сложни условия нито спират като хората, нито държат колата. Като стане под нулата и материала им става на дъска.
    Или над среден клас зимна или всесезенна класна гума.
    Бюджетните гуми, били летни или зимни са да се движиш леко из квартала или на село, без големи пробези. Но кара ли се сериозно със спестяване от гуми не стават нещата.
  • 22 гост

    11 0 Отговор
    Единствен компромис за зимата са всесезонните у нас, нови и с хубав грайфер. Глупаво е да се кара с летни, било то и само две или било то да са нови. Въпреки това много хора слагат зимни гуми само на предните, задвижващи колела, а това е много опасно, защото при спиране задницата е неконтролируема, особенно при корекция на посока или в завой.
  • 23 Sig Sauer P226

    11 9 Отговор
    С последните климатични промени, в България почти няма зима. Както е известно, зимните гуми започват да стават ефективни, при температури под +7 градуса, а най-ефективни са около 0 градуса.

    Ако зимни гуми се карат над +7 градуса, то те са неефективни и се хабят много бързо.

    Не мога да намеря в НЕТ-а информация за това, в колко дни през последните 10 зими, температурите са били под +7 градуса, но съм готов да се обзаложа, че средногодишно не са повече от 20-30 дни.
    Като имаме предвид, че 50-60% от шофьорите въобще не карат в студени дни, правете си сами сметката какво се получава.

    Съвсем скоро средностатистическия български шофьор ще осъзнае, че въобще няма нужда ог зимни гуми. Говорим за шофьори-любители, не за професионалисти, които работят шофьор... :-)

    Аз втора зима карам с всесезонки Goodyear Wrangler ST All Season 255/65R17 и нямам проблем нито зимата, нито лятото, разбира се без ексцесии, оффроуд и прочее.
    И за да съм сигурен, една нощ минах през подлеза на Плиска, влязох откъм хотела, излязох откъм кино Изток. Никакъв проблем, даже се върнах по същия път и спечелих 100 евра от бас !

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Бай Санде

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Sig Sauer P226":

    А стига бе! Ама с колелото мина през подлеза нали? А ако наистина си минал сподели с къв точно джип успя? И за едни 100е можеше и вътре у подлеза да си останеш. Ем губиш баса ем моеше и а те окошарят:) А за джип всесезонните гуми си вършат работа, но за лека кола е по-добре да си ги сменяш, още повече ако имаш и два комплекта с джанти и сам става:)

    Коментиран от #34

  • 25 Бай Санде

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Sig Sauer P226":

    А и тия работи с 20 дена с температури под 7гр. средногодишно моеш да ги разправяш у некоя кръчма у Петрич щот там е възможно това, но не и в по-северните и централни части на страната.
    Ае със здраве:)
  • 26 Бат Саше

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "SubaruVarna":

    Не те съветвам да си хвърляш парите за всесезонни гуми! Първата зима стават горе-долу, ако си ги качил преди снеговете. След като се изпечат лятото на асфалта, вече за нищо не стават на следващата зима. Плюс това свършват бързо. Направих тази грешка преди 2 години (и то с хубави всесезонки- Вредещайн Куатрак 3) и тази зима съм с нови континеталки за зимата. И не слушай какво ти говорят за всесезонките...не стават! Тези които ги защитават, просто никога не са карали с хубави зимни гуми.
  • 27 фгдсгдфгдфгдфг

    7 2 Отговор
    Дайте тест на зимни, всесезонни и летни гуми на 10-15 градуса да видим кой ще спират най добре .Тук 90% от хората ги сменят с зимни когато е 12-13 градуса и после защо ставали катастрофите .Закона казва от 1 ноември НО в софия от тогава температурите падат обаче на морето падат след 1 декември трайно така че северна и източна България не е едно и също по градуси

    Коментиран от #35

  • 28 Преминаващ

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Niko":

    Едно читаво мнение от всички капацитети, които бързат да напишат присъдата на всичко! На крива ракета.... гумите били скъпи и безсмислени.
    Евала, пич!
  • 29 Джентълменът русофил

    9 5 Отговор
    Като един от най-добрите и най-опитни шофьори в целият свят(не е шега), мога да ви заявя, че такова нещо като всесезонна гума просто не съществува и видеото го доказва. Запитайте се, какво е всесезонната гума - недостатъчно добра при зимни и недостатъчно добра при летни условия. Тоест, хората каращи всесезонно гуми правят компромис със собствената си безопасност, като така застрашават и останалите участници в движението. Ако питате мен лично, 4 мм грайфер са крайно недостатъчни при зимноте условия на нашите географски ширини. Закона трябва да бъде променен и по-точно: минимална задължителна дълбочина на протектора 6 мм и гуми не по-стари от 5 години.
  • 30 JPpower

    1 8 Отговор
    Никога няма да си купя зимна гума,ако карам в България. Къде има само сняг 3 месеца??? Освен това магистралите се чистят. Миналата година декември, Бургас беше отцепен от България,заради навявания около Карнобат и Айтос.,и с танк да си не може да се мине.... Карам с Всесезонни и съм по- доволен от зимните. И факти, спрете през ден за ти гуми....
  • 31 112

    4 1 Отговор
    Карал съм със зимни гуми по 150лв бройката, не съм закъсвал. Сега карам с всесезонни по 170лв бройката, пак не съм закъсвал.
  • 32 иван

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Андрей Николов":

    андреичо ти нищо не си разбрал от това видео
  • 33 НЕразбирач

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "SubaruVarna":

    Ей, във Варна 90% сте Злета! Като шофьори ХИЧ не ставате - нагли, няма мигачи, няма колегиалност - да ти даде да се включиш в по-главния задръстен път- НЯМА! Злета! Гледам, че бръщолевиш и ти тъпотии - лед било всичко! Е какви гуми искаш да те спасяват от чист лед бе! Нормален ли си?! Варненска му работа!
    Само с шипове, но са забранени! Значи искайте да се обработват пътищата - да опесъчават поне - пясък бол!
  • 34 Sig Sauer P226

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Санде":

    Ми ше ти кажа бе, байчо... Годината е 1996, джипа е Toyota 4 Runner от 1988 год., 2.4 бензин, подлеза е Латинка (една спирка след Плиска посока центъра), дори по-стръмен от тоя на самата Плиска, тогава там имаше бирария....

    По това време нито имаше кой да ме окошари, нито пък някой щеше да посмее дори да пита защо съм с джипа в подлеза.

    Дичо от Д2 ми е свидетел, плюс още поне 10 души, тогава още не беше звезда, може да го питаш верно ли е !

    Вие, дошлите от царевицата не знаете, но имаше едни такива времена.

    Коментиран от #47

  • 35 333

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "фгдсгдфгдфгдфг":

    Служебната кола на жената е с мишелин алпин. Личната ни кола е с крос климат. И двамата ги караме двете. Предимството на всесезонната на сухо и мокро дори и при 2 градуса е очевадно. Точно колкото на зимната на сняг. Аз на сняг карам бавно. На мокро скоростите са близо двойни.
    В тая реклама разправят как зимната гума изтласквала много вода? Зимните гуми са най-зле като устойчивост на аквапланинг. И всесезонните не са много добре в интерес на истината. Да, ако пътувам през проходите зимата няма да тръгна със всесезонни. Ама в по-голямата част от зимата си е по-добре, отколкото със зимни.

    Коментиран от #39

  • 36 К.К.

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "SubaruVarna":

    Всесезонна Нокиан се доближава до най-добрите зимни гуми от тест публикуван във факти.бг, ако не се лъжа. Няма ли сняг лятната си върши добре работата, има ли сняг със зимната разликата е много голяма, но е много шамна на почистен асфалт.
  • 37 Антон 1

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Niko":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 38 А иначе

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "hmhmhm":

    си много неграмотен !
  • 39 Антон 1

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "333":

    Честно да ти каба , не разбрах нищо ! :)
  • 40 Крадец

    1 1 Отговор
    На филм ще ви го направя както искате!
  • 41 бръмм

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "SubaruVarna":

    нокиан - няма да сбъркаш
  • 42 gnida

    3 2 Отговор
    Днеска в София чурти отвсякъде снега .... Аз кви гуми да взема ? Не ви ли е ясно , че тука климата не е точно за зимни гуми ? Или по-скоро - зимни гуми трябват за 2 месеца и по-малко .....Инак в южна България е още 10 градуса , там с кви да карат ?
  • 43 Марков ПешОходец

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "hmhmhm":

    Евалла, бе, шофИора! Мноо караш, пъ и убао, ма недей писа, бе, брат! Мноу се излагаш! И става ясно що не трябва да те учи човек- ти си всесезонно проЗ!
  • 44 Марков Булганец

    1 0 Отговор
    Евалла, Niko!
    Няма какво повече да се каже, не може и да се каже по-добре!
  • 45 tost

    0 0 Отговор
    А ве много ги фалите зимните гуми,обаче аз правя малко километри в годината и използвам зимните гуми за четирите сезона. Та първите три години бяха сравнително добре,вече почвам четвърта година и са на около 50% а каучука стана като пластмаса(явно от жегите през лятото ),на дъжд пада голямо прзаляне,очаквам първия сняг.
  • 46 Георги

    0 0 Отговор
    Абе хора какви са тези все сезонни гуми,че нещо не мога да разбера? Тези на които е изписано М+S за тях ли става дума.Ако става дума за тях това е гума за сняг и кал,но не и за всесезона гума.

    Коментиран от #48

  • 47 Бай Санде

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Sig Sauer P226":

    Байче ама то 96г. бееме още на марки и долари бре, кви 100е кви 5 лева си спечелил тогава? А за царевичако си прав- от Подуене дойдех 89г. у Дружба 2 баш у царевичака на горубци. Квартала още се строеше и се отядохме на царевица:) Повечето хора тия години не беа и чували за зимни гуми, а па у с. Лозен дет живее Дичката ми минаа най-щурите години:)
    Ае със здраве:)
  • 48 333

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Георги":

    M+S пише и на зимните гуми. Vector 4Seasons на Goodyear си го пише - 4 сезона. Michelin CrossClimate. Continental AllSeasonContact.
    Vector 4Seasons на Goodyear не става много много. CrossClimate лятото се държаха задоволително, сега при температури около нулата пак се държат добре при всякакви условия. AllSeasonContact е чисто нова гума, не съм я пробвал. Ама Continental могат да правят гуми.
  • 49 Харалампи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баче Кико":

    Баче Кико,има чисто зимни гуми със шипове и чисто зимни гуми без шипове,избора е твой,отвори гугъл,образовай се малко..