14 Декември, 2017 12:07 18 551 16

Euro NCAP за пръв път присъди нула звезди (ВИДЕО)

  • fiat-
  • punto-
  • euro ncap-
  • краш тест

Fiat Punto става първият автомобил в историята на Euro NCAP, който не получава нито една звезда за безопасност. Според експертите от Европейската програма за оценка на нови коли конструкцията на италианският модел е достатъчно сигурна, за да му бъдат присъдени 2 звезди за степента на защита на пътници и деца, но липсата на допълнителни системи за безопасност го лишава от тях.

Punto не разполага със система за контрол на скоростта или индикатор за непоставен колан на задните седалки. Според правилата, по които се провеждат тестовете на Euro NCAP, липсата им не позволява по-висока оценка.

Иначе "фичът" набира 19.7 точки или 51% от възможния максимален резултат за защита на пътниците при челен удар. Краш тестовете са разкрили крайно слаба защита за гръдния кош при фронтален сблъсък с деформируемо препятствие или стена и при странична колизия. Освен това Punto осигурява посредствена защита при камшичен удар.

Още по-ниска е оценката за безопасността на деца (21.4 точки или 43%). Италианският хечбек гарантира достатъчна защита при челен сблъсък, но сигурността при страничен удар е оценена като слаба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 23 Отговор
    Язък за хубавите коли с тия тестове.

    Коментиран от #12

  • 2 Бай Благой

    44 2 Отговор
    Да не дава Господ!
  • 3 гост

    55 3 Отговор
    А как и откъде са я взели тази версия на пунто, та е без странични завеси и ЕСП? Изрично си пише, че спрямо пазара колата се предлага с 6 еърбега и ЕСП. Тази е с два предни еърбега и без ЕСП, явно не са я взели от европейски дилър, защото всички коли в Европа трябва да се предлагат с ЕСП. Щом Дачия за 13х.лв има системите, то Пунто за 20х.лв няма да ги има щом е за Европа ли? Кого се опитват да залъгват от НКАП и на кого се опитват да обяснят, че един диод за сляпа зона на страничното огледало прави от подвижен гюм безопасна кола? По тази логика тесла трябва да е най-безопасната кола щом има автопилот, но доста хора са катастрофирали с електричките.
  • 4 Лост

    41 4 Отговор
    NCAP отдавна не са коректни с тия звезди. Значи в последните 5 години особено след 2015-та броя на звездите съвсем не значи колко ти е издържлива колата на пряк удар, преобръщане и т.н.
    Искам да кажа, че това Пунто дето уж е 0 звезди може да е по-сигурно от много коли с 4 звезди от по-предните години, които имат куп безмислени датчици и някой еърбег в повече, но са с по-мека конструкция и хвърчащи волани и педали при сблъсък. Ако ти е калпава конструкцията може да си с 10 еърбега ама те няма да те спасят, когато двигателя ти влезе през предното табло, както е при китайските колички. Затова место да гледате колко звезди са им дали, ако се интересувате колко ви е сигурна колата гледайте видео от краш теста и преценете колко се огъва структурната рамка на автомобила, после прочетете данните с колко са се преместили волан и педали навътре в купето. Гледайте и да има странична завеса, ESP другото дето ще ви трябва е много късмет и закрила от горе.
  • 5 сойкаПрисмехулка

    10 23 Отговор
    Това ознава, че вече китайците произвеждащи коли под марката Brilliance са направили по-сигурна кола от FIAT. Тяхната BS6 поне получава мизерната една звезда, а от FIAT и една даже не може да вземат.

    Коментиран от #16

  • 6 БУДЕН СЪВЕСТЕН СТОЛИЧАНИН

    11 28 Отговор
    След адекватната оценка поставена съвсем професионално от специалистите работещи в Euro NCAP АЗ очаквам цената на този модел фиат да се срути или да бъде забранен за движение по пътната мрежа ! Смятам ,че сигурноста и живота на хората каращи това жабарско недоразумение е на първо място !
  • 7 Bene

    33 2 Отговор
    Гранде пунто 2005г., когато излиза модела има си има 5 звезди.
    Незнам защо 2017г. пак са се сетили да го тестват, при положение че не е нов модел.
  • 8 Шаран БГ

    7 4 Отговор
    Чудесни каручки - само за нашите пътища !!
  • 9 Боро

    8 3 Отговор
    Е,като за сиромах са добри.Ама и тия тестове ги поръчват конкурентите.
  • 10 SubaruVarna

    13 10 Отговор
    Фейслифтовото Пунто е по-опасно от първото от 2006г. - заради новите повишени изисквания за безопасност!!! - Факт е че базова Дачия Лоугън ги покрива най-новите на ЕуроНкап - а поусвеженото Пунто НЕ!!! Няма какво да се пънете. Факт е че голяма част от продукцияна на Фиат в момента се сглобява в Турция! Пунто - Добло баничарките - бусовете Дукато всички те са турски днес!!! Качествен остана само американско-италианският Фиат Фреемонт - който е реално Додж с емблема на Фиат! Пунто - 500 - Добло....дружина турски отпадъци!

    Коментиран от #11

  • 11 Shmeker

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "SubaruVarna":

    Няма значение къде се сглобява, ако шасито не е изчислено добре.
  • 12 Италиански боклуци

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ако Италианските коли и в частност Фиат са хубави не знам какво ще помислиш ако се качиш в някоя истинска кола!
  • 13 Pilota

    12 3 Отговор
    Когато излиза през далечната 2005 г.Гранде Пунто е една от най -сигурните коли в класа си и от първите покриващи евро 4 стандарт.Сега сме 2017.Какви са тези измислени тестове на 12 годишен модел???Аман от измислени новини!!!
  • 14 Тодик

    2 3 Отговор
    Има няколко любителя на немски консервени кутии тук но фактите не могат да се крият в Щутгарт тея знаещите знаят ли какво се произвежда а знаят ли какво се кара Алфа Джулия и Алфа Джулиет защо ли синът ми катастрофира с Алфа 166 с около250 км в час и да сте спокойни жив и здрав е купил съм му същата марка проверката мина пък и ноща е за почивка а не за очакване кога ще се прибере о какво пишат тези идиоти от всякакви световни организации нямам интерес да се информирам едва ли знаят това число в края на километража мишци големи спецове лапачи на пари и акат върху труда на хора създаващи автомобили

    Коментиран от #15

  • 15 gnida

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тодик":

    Гордееш се с каква скорост е катастрофирал сина ти и пак му купуваш кола ? Усещаш ли се какви простотии пишеш ? За правописа нямам коментар .....
  • 16 питащ?

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "сойкаПрисмехулка":

    Жена ли си , че си птица( сойка)? Много разбираш от автомобили (за жена).Случайно ли избра китайска за сравнение, или си китайски вид сойка, та ги познаваш по добре?