3 075 10

Без повече задръствания в градовете

Снимка:shutterstock
Снимка:shutterstock
Радослав Славчев

Става дума за онези задръствания, които се образуват в най-неочакваните места и при отсъствие на обективни причини. Обяснение за тези "тапи" и метод как да бъдат избегнати измислиха учени от университета в Масачузетс.

Математиците правят специален модел на голяма магистрала. В рамките на експеримента учените свързват макети с пружини, като според тях подобен подход позволява най-точно да се моделира ситуация, в която една кола започва рязко да намалява скоростта.

Това заставя останалите също да натискат спирачките, за да избегнат стълкновения. В резултат на всичко това се образува своеобразна вълна, забавяща пътния поток за известно време. Според учените ако тези вълни станат по-малко, то задръстванията ще намалеят значително.

Тяхното решение е доволно просто. Те казват, че ако всеки водач спазва една и съща дистанция с колата пред него, то "тапата" ще се разсее максимално бързо. За целта трябва да се внесе оптимизиране в автономността на автомобилите.

Това може да стане чрез специални датчици, които да предават информация на борд компютъра. Новата програма, създадена от екипа от Масачузетс измерва разстоянието до автомобилите отпред и поддържа оптимална дистанция.

Според учените тяхното нововъведение ще излезе на властите на мегаполисите в пъти по-евтино, отколкото строежа на нови магистрали и многолентови пътища и по този начин ще бъдат решени т.нар. "неочаквани задръствания".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесепар доскоро атакист сега
  Отговор
  1 11:06  15.12.17
  В София задръстванията ги правят селяните от другите населени места. Карат с 15-20 км в час, спират на зелено, тръгват на червено - изобщо не трябва да им се дават книжки и коли. Само на жените им, за да идват до София да си търсят работа:):)

  Коментиран от #2, #3, #4, #5

 • Morgoth
  Отговор
  2 11:28  15.12.17

  До коментар #1 от "Бесепар доскоро атакист сега":

  Те пък кореняк-софиянците карат по-добре :)
 • 3 11:55  15.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 20:00  15.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 16:28  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  6 17:17  16.12.17
  По-голяма глупост до сега не бях чел. Трябвало да се спазва дистанция, а не трябва ли да се помисли как да се създаде инфраструктура, която не допуска задръствания? Все гражданите виновни, все колите замърсявали. А никой не може да се чукне по главата и да си каже, че задръстванията стават заради легнали полицаи, които своевременно ги има, защото няма надлези или подлези. Задръствания стават заради кръстовища, които са прекалено близко едно до друго, заради пътни платна с малък брой ленти, заради липсата на магистрали и заради още 1000000 причини.
 • Да да
  Отговор
  7 10:38  17.12.17
  В Германия това се случва постоянно! На магистрала слагат знак 60 ,намират се двама които катат един до друг с 57-58 и ела виж какво става. Също когато има катастрофа в насрещната лента,повечето тъпаци намалят да видят как са се ударили! Еиждал съм по 5км. задръстване в Англия и Германия само заради гледане,а тия с катастрофата са на 15 км.
 • Бай Благой
  Отговор
  8 09:25  18.12.17
  Или тези "учени" са големи тъпунгери или статията е преписана-недопреписана-недопреведена.... Пичове, като от 4 платна стават 2 как да не се образува тапа? Или ако имаш включване от входове на други магистрали? То спазването на дистанция е ясно и е измислено отдавна в Европа...те сега откриват тези датчици краварите...
 • незнайко
  Отговор
  9 09:39  18.12.17
  Да го разбираме, че компютъра няма да разрешава доближаването до предния автомобил, на разстояние заложено в програмата. Представям си тогава какви колони ще стават на светофарите ! Представете си заложени 5 метра ! Тогава колоната ще става ДВА ПЪТИ по дълга ! Най правилното е кола да не се движи само с шофьора си в задръстванията !!!
 • гост
  Отговор
  10 11:50  18.12.17
  На запад хората са научен че като светне зелена светлина всички тръгват а не чакат колата пред тях да тръгне

Напиши коментар:


Публикувай