3 037 5

Коледната украса влошава разхода

Георги Касабов

Коледната украса, която някои шофьори поставят на колите си, влошава разхода на гориво, сочи изследване на General Motors. Американският концерн изпробва в аеродинамичен тунел различни празнични украшения върху консумацията на гориво, за да установи как влияят на икономичността, съобщава The Detroit Free Press.

Еленските рога и червения нос на Рудолф на предницата се скъсяват разстоянието, което може да бъде изминато с един галон (3.78 литра), с една миля (1.6 км). Коефициентът на въздушно съпротивление пък се увеличава с 3%.

Коледната панделка влияе още по-зле на разхода. Закачена на покрива, тя скъсява пробега с един галон с 3.5 мили (5.6 км). Обтекаемостта на каросерията пък спада с 15%.

Най-голям негативен ефект върху икономичността на колата оказва елхата на покрива. Тя увеличава разхода на гориво с 30% и влошава обтекаемостта с цели 70%. Насрещният вятър бута назад коледното дръвче със сила от 40 кг.

Отрицателно влияние оказва и коледният венец, закачен на радиаторната решетка. Разходът на гориво не зависи от него, но намаления приток на въздух може да влоши охлаждането на двигателя.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сиси
  Отговор
  1 11:43  17.12.17
  Някой батки и мъжленца мрат към целогодишните си постоянни рога да добавят и едни коледни на колата и да се развяват достолепно с тях из града ;)))

  Коментиран от #3

 • Иван Господинов
  Отговор
  2 14:46  17.12.17
  Добре че поне някой от идиотите се обозначават с рогца и червен нос а кифлите с мигли на фаровете. Така поне е ясно че тоя трябва да го обикаляш отдалеч
 • МАК
  Отговор
  3 00:22  18.12.17

  До коментар #1 от "Сиси":

  Рогата вдигат мищността със 100 коня отгоре затова ги слагат !! :)))))
 • Morgoth
  Отговор
  4 10:36  19.12.17
  В градска обстановка, където се слагат тези украси скоростта е ниска и съответно съпротивлението. Разликите в разхода са пренебрежими. Извънградско трябва да се свалят не само заради разхода, но и заради вероятността да се откачат, да ги загубиш или да направят някоя беля. Иначе рогата бяха интересни когато се появиха за пръв път, сега са вече скучи, а червения нос е направо тъпня.

  Коментиран от #5

 • JEEP
  Отговор
  5 10:02  20.12.17

  До коментар #4 от "Morgoth":

  Абсолютно вярно и точно казано. От мен + Само да добавя, че писането и четенето на такива глупости води до рязко увеличаване на разхода на мозъчни клетки, а някои карат на резерва вече.

Напиши коментар:


Публикувай