2 308 3

Надеждни ли са зарядните станции за електромобили в Германия?

Радослав Славчев

Оказва се, че не са. Точно когато Германия взе решение значително да увеличи броя на зарядните станции за електромобили, стана ясно, че тези станции могат лесно да се манипулират и да се зарежда ел. енергия безплатно. Това беше отбелязано по време на един конгрес на компютърни клубове и цитирано от изданието Handelsblatt.

Според информацията, за да бъде зареден един електромобил в Германия е нужна специална карта. Последната обаче може много лесно да бъде клонирана или пък да бъде подбран реален номер. Картата е с чип, съдържащ само номер, без каквито и да било лични данни на ползвателя.

Още по-лошото е, че ако такава измама бъде осъществена никой няма да разбере кой я е извършил, защото картите не оставят никакви следи на терминалите. Защо обаче германците са подходили толкова наивно? Отговорът е, че когато е правена системата тези зарядни станции са били екзотика и почти не са се използвали.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:09  20.12.17
  Зарядните станции в Германия са сложни за ползване понеже нямат уеднаквена система за достъп и плащане. Трябва да си член, да имаш договор с доставчика, или да следваш една купчина стъпки с регистрации, за да може да заредиш. Затова са ползватели са се спряли на лесен вариант с хакване. На Запад си е с кредитна карта, дърпат ти стотинките и готово, като на бензиностация на самообслужване. Всеки може да зареди стига да има подходящ адаптор.
 • Милчо
  Отговор
  2 14:18  20.12.17
  Само Българин може да измисли станция с която не може да се злоупотребява и само той може да злоупотреби със станция произведена в чужбина .
 • Киро_вис_***за тесла
  Отговор
  3 07:58  21.12.17
  Е бате сега го направите с лични давани изроди само следят хората

Напиши коментар:


Публикувай