5 877 8

Нова скоростна кутия с два съединителя за Mini

Радослав Славчев

С новия вариант на трансмисията си британската премиум автомобилна марка MINI подчертава спортните характеристики на актуалните си модели в сегмента на малките автомобили.

За предлаганата за пръв път за MINI седемстепенната автоматична трансмисия Steptronic с два съединителя са характерни екстремно бързите превключвания, високият комфорт при смяна на предавките и оптимизираната ефективност. Тя се предлага с подбрани двигатели като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия.

Специфичната конструкция на скоростната кутия с два съединителя съчетава две отделни трансмисии в един корпус. Основният елемент са двата охлаждани с масло съединителя, от които единият отговаря за четните предавки (2, 4, 6), а другият за нечетните (1, 3, 5, 7), както и за предавката за заден ход.

По времена шофиране единият от двата съединителя е винаги затворен, а другият отворен. При възходящо респективно низходящо превключване те се активират последователно, като отварянето на първия съединител става успоредно със затварянето на втория.

За да може винаги да е готова с подходящата за следващото превключване предавка, електронното управление на новата скоростна кутия с два съединителя постоянно анализира желанията на водача и ситуацията на пътя. Оценяват се положението на педала на газта, оборотите на двигателя, скоростта и режима на шофиране.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нини
  Отговор
  1 11:53  25.12.17
  От кога пък Mini е премиум марка?!

  Коментиран от #3

 • LEGIONARIVS
  Отговор
  2 12:36  25.12.17
  минито приличат особенно отвътре на ония детските колички с монети в мола
 • JCW
  Отговор
  3 13:24  25.12.17

  До коментар #1 от "Нини":

  От както са част с премиум марката БМВ вече 10 години

  Коментиран от #4

 • papi
  Отговор
  4 14:35  25.12.17

  До коментар #3 от "JCW":

  Че кво му е премиум на БМВ то и то като всички коли с четири гуми и реотани на задното стъкло

 • Гого
  Отговор
  5 11:07  26.12.17
  С две думи Английска бракма като Rover!
 • Не мерси
  Отговор
  6 16:44  27.12.17
  Забравили сте да напишете за комфорта и екстремното преживяване при поддръжката и ремонта на тия скорости. Същия боклук като DSG
 • гост
  Отговор
  7 10:04  28.12.17
  Навремето казваха, че щом се научиш на ръчна ск. кутия всичко друго може да караш. Сега гледам се предлагат и учебни коли автоматик за неможещите. И да, Мини не е премиум. Бентли е премиум.

  Коментиран от #8

 • Чичу Ади
  Отговор
  8 22:05  31.12.17

  До коментар #7 от "гост":

  Бентли е луксозна марка, както и Ролс Ройс. Немското трио, заедно с Лексъс, Инфинити, Ягуар са премиум. Мини не е премиум, защото е собственост на БМВ, а защото не се прави от пластмасата на Пежо-Ситроен. Нямаш толкова пари, иначе щях да ти препоръчам да покараш едно Мини. Бюджетните автомобили като Рено и Шкода пък са в пъти по-добри от 20 годишният ти гнилоч с марка Орел. Та като се повозиш в една Фабия или Клио, ще разбереш защо Мини е премиум.

Напиши коментар:


Публикувай