Last news in Fakti

12 Януари, 2012 12:31 4 808 3

Как колите от Китай постепенно настигат европейските?

  • getrag-
  • chery-
  • qoros-
  • powershift 6dct250

 

Докато всевъзможни изобретатели се опитват да усъвършенстват автомобилите, китайците правят същото, но по-друг начин. Те са решили да не откриват "топлата вода" отново и предвид стабилното им финансово състояние да приложат европейския опит в тяхната продукция.
 
Решението е просто. Все повече китайски компании започват да използват услугите на водещи световни доставчици на резервни части и различни агрегати. Най-пресният пример е китайската марка Chery и водещият производител на трансмисии Getrag.
 
Неотдавна беше създадено съвместно предприятие между компаниите Chery Automobile и Israel Corp., откъдето се роди и нова марка с името Qoros. Сега именно Qoros прави сериозна поръчка за иновационната трансмисия на Getrag, обозначена като 6DCT250.
 
По този начин Qoros ще станат първата китайска марка автомобили, които ще се оборудват с роботизирана трансмисия с два съединителя. Още по-интересното е, че въпросната скоростна кутия ще се произвежда в Поднебесната в ново предприятие в град Нанчан.
 
Трансмисията Getrag Powershift 6DCT250 е специално разработена за компактни и субкомпактни автомобили с предно предаване и за хибриди. Тя беше представена на световния пазар през 2010 година и веднага започна да се използва от водещи автопроизводители.
 
С Getrag Powershift 6DCT250 се оборудват модели като Renault Megane, Renault Scenic, Ford Focus и Ford Fiesta. В двата завода на компанията в Италия и Мексико вече са произведени един милион такива трансмисии. Скоростната кутия се оказа суперуспешна за малки автомобили.
 
Тя тежи само 72 килограма и е предназначена да издържа на максимален въртящ момент от 280 Нм.Сравнително опростената й структура обаче се оказва много ефектива, което води до снижаване на разхода на гориво и намаляване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата.
 
Именно това е и целта на китайската автомобилна промишленост, като чрез нея страната иска да навлезе още по-сериозно на световните пазари. Предвид действията на тамошните компании и бурно развиващата се икономика в Поднебесната експерти предричат, че това рано или късно ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    1 1 Отговор
    Преди 10 години щеше да е новина. Сега незнам на китайците, какво може да им се опре... Може би лютеницата?!?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    @1 dam
  • 3 Христо Грънчаров

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    @1 Едва ли би им се опряла и тя !
    Може даже и по-хубава да я направят !