1 670 5

"Нисаните" ще четат мисли

Георги Касабов

Система за управление на кола с помощта на мисълта ще бъде една от най-любопитните новости на щанда на Nissan на предстоящото изложение за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас. Технологията Brain-to-Vehicle (B2V) ще бъде демонстрирана на специален автомобилен симулатор.

Японците твърдят, че B2V ще позволи получаването на повече удоволствие от шофирането. Специален прибор, който се поставя на главата, ще разпознава какво действие се кани да предприеме водачът, а електрониката ще му помага в управлението.

B2V разбира само за три стотни от секундата накъде възнамерява да завие шофьорът, дали се готви да ускори, или да спре. Така електронните помощници знаят предварително какво предстои и да ускорят процеса. Системата би могла да ускори с 0.2-0.5 сек. реакцията при екстрено спиране или заобикаляне на внезапно появило се препятствие на пътя.

Nissan възлага големи надежди на Brain-to-Vehicle и за развитието на автономни системи за управление. Системата ще може да "усеща" кога водачът е уморен и да пренастройва режимите на движение, за да го облекчи.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • hmhmhm
  Отговор
  1 18:42  03.01.18
  изи цезаре няма да карам с такава тъпотия на главата а и ви съветвам има доста ненормални и по добре колата да не ги слуша
 • чък
  Отговор
  2 18:45  03.01.18
  "...ще разпознава какво действие се кани да предприеме водачът..." Ееее това бе ен ве от кога са ги измислили тия неща още от времето на Е30 и усъвършенствани при Е36 колите имат връзка с "мозъците" на драйвърите и резултатите са видни ;)))
 • 3 20:16  03.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  4 11:05  04.01.18
  Първата ми мисъл е че няма да си купя нисан ...
 • MT Гонтан
  Отговор
  5 23:05  04.01.18
  Следващото което искам е да управлявам колата ми със х.я си , и като се изрежа автоматично да бибитка

Напиши коментар:


Публикувай