2 204 1

Назадничав еърбег

Георги Касабов

Френската компания Helite, най-известна със своите въздушни възглавници за мотоциклетисти, представи на изложението CES 2018 еърбег, който предпазва тазобедрения пояс от наранявания при падане. Макар да не са фатални сами по себе си, такива травми са особено опасни за възрастни хора, защото всяко счупване води след себе си обездвижване и усложнения.

С цената си от $790 (1 295 лв.) без пиропатрона (още $50, 82 лв.) Hip’Air надали ще се превърне в хит сред българските пенсионери, но обещава наистина надеждна защита. Снабдена е с жироскопи и акселерометри, които отчитат предстоящото падане за 200 милисекунди, а след още 80 издуването вече е приключило.

Според Helite това време за реакция е достатъчно бързо, тъй като французите са изчислили, че от залитането до контакта със земята изминават поне 400 милисекунди. При издуване двете камери на Hip’Air обхващат хълбоците и поемат до 90% от енергията на удара.

Тазовата въздушна възглавница се побира в колан с тегло 1 килограм и се прикрепя към кръста с пластмасова закопчалка. Обозначена е със стрелки, които указват правилната посока на поставяне, и започва да пиука ако се захване неправилно към кръста. Продажбите започват през март.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бай Тодор
    Отговор
    1 14:34  09.01.18
    До колкото знам дупе душа нема, да го бяха измислили да пази главата.

Напиши коментар:


Публикувай