Last news in Fakti

10 Януари, 2018 17:14 3 079 6

Българи разработват соларен самолет на бъдещето

  • българи-
  • разработват-
  • самолет-
  • соларни панели-
  • соларен самолет-
  • конкурс на боинг-
  • twin ray-
  • добромир-
  • явор

С изобретението си те се състезават в конкурс на Боинг

Българи работят върху създаването на самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии. С изобретението си те се състезават в конкурс на "Боинг", съобщава bTV.

Машината, наречена Twin Ray, е първата по рода си и е вдъхновена от рибата скат. Twin идва от английската дума за близнаци, защото изобретателите — IT специалистите Добромир и Явор — са като братя.

Явор работи по проекта в България, а Добри търси финансиране в Италия. В началото на октомври двамата станаха победители в регионалното състезание за бизнеси в енергийния сектор PowerUp!, в което участваха със своя проект Twin Ray. Победата на местно ниво им осигури участие във финалния кръг, месец по-късно, който се проведе в Будапеща.

При представянето на проекта, екипът представи разработката си на лек пътнически самолет, който се задвижва от соларна енергия.

Те планират да разположат, върху повърхността на 12-метровите крила на летателния апарат, 3000 соларни панела, които ще се зареждат от слънцето. Това ще дава възможност да се измине разстояние от 400 км. и да се развива скорост от 170 км/ч.

Самолетът е създаден на принципа на строителните блокчета за конструиране.

"Продаваме комплект от части, които пилотът може да сглоби сам, по този начин може да пилотира много по-бързо, отколкото един нормален самолет", пояснява Явор Христов.

Според двамата изобретатели зареждането на машината също става бързо и лесно, а алтернативният метод на захранване позволява както ниски разходи, така и комфортно и екосъобразно придвижване.

Този самолет ще промени пътническите полети и транспортните услуги.

"Използва автономна система, която да прави доставки до близки острови — такива острови много често нямат достъп до гориво и до поща", разказва още Явор Христов.

Twin Ray е допуснат до финала в конкурса на "Боинг".

Наградата за победителя е както финансова — 30 000 евро, така и нематериална под формата на менторство.

Миналата година първият соларен самолет Solar Impulse направи пълна обиколна на земята. За разлика от него Twin Ray е по-бърз и е проектиран за двама души.

"Добри откри, че много инциденти в самолетите стават, понеже хората си правят селфита по време на полета. Ще вградим в самата кабина камери, които да помагат за правене на селфита без пилотът да се разсейва", коментира Явор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нимоа

    7 8 Отговор
    Аз не бих искал да си сглабям самолет, не дай си боже да летя в сглобяем такъв.....

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Нимоа":

    Ако питаха такива като тебе,досега щяхме да сме с каруци и да си светим със свещи.И жените нямаше да се епилират.Прогресът и новаторството не са за всеки.Затова повечето открития се случват в САЩ.
  • 3 СТАНЙСЛАВ

    1 1 Отговор
    Мен най ме кефи иновативната стойка за селфита в кабината XD - купувам
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Още един":

    До коментар номер 4 които беше изтрит. Прав сте. Нищо ново под слънцето ! Нашите момчета усъвършенстват вече разработен модел !
  • 6 ДЪРТАНЯН

    0 0 Отговор
    Е те това ми харесва, пиеш си бирата, замезваш си и се прибираш от работа . А не грешка , искам хеликоптер , че кой ще дири писта за кацане.