Last news in Fakti

11 Януари, 2018 12:07 9 056 18

Нова катастрофа с безпилотна кола

  • argo ai-
  • ford-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • катастрофа-
  • сащ

Прототип на автономен автомобил на компанията Argo AI, в която Ford инвестира $1 млрд., бе пометен от камион на кръстовище в американския гр. Питсбърг. При катастрофата са пострадали двама души, които са се возили в безпилотната кола, съобщава The Incline.

Виновник за пътнотранспортното произшествие е водачът на камиона. Той навлязъл в кръстовището на червено и се врязал странично в автономния Ford. Ранените са откарани в болница в стабилно състояние и вече са изписани.

Катастрофите с безпилотни автомобили не са рядкост в щатите по западното крайбрежие, където са позволени изпитанията им по пътищата за общо ползване. През 2015-а автономна кола на Google бе ударена пак на кръстовище, в резултат на което пътниците получиха наранявания на вратовете, а миналата година безпилотен прототип на Uber се преобърна. За виновници и в двата случая бяха посочени водачите на другите возила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    63 6 Отговор
    "Катастрофите на безпилотни коли не са рядкост" - изброяват 2 катастрофи през последните 3 години. Заглавието също е подвеждащо.
  • 2 Гост

    40 6 Отговор
    Безпилотните автомобили звучат все по-добре. Ще обясняваме един ден на децата как дядовците им са карали шумни и мръсни коли и няма да ни вярват. Може би в България ще намалеят ПТП-тата когато има повече безпилотни автомобили отколкото нормални. И все пак ще ги нацелваме, гарантирам. :D
  • 3 браво краво

    7 4 Отговор
    В България такава кола ще е капут още на първо кръстовище. Сигурно пасажери които са возели в "безпризорната" кола са били пияни...
  • 4 ьяао

    12 4 Отговор
    По-скоро шофера на камиона може да е бил пиян, а возене (не управление) в автомобил след употреба на алкохол не е забранено!
  • 5 Driving pleasure

    12 28 Отговор
    3ма тъпани са се изказали отгоре в подкрепа на общата идиотщина! евала добре ви промиват мозъците!

    Безпилотните коли нали трябваше да засичат подобни опасности и да ги предотвратяват бе?!Ма нещо нистаа а?!

    Коментиран от #6, #17

  • 6 Пино

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Прост си кат г*з...
    Ако ти беше карал колата и камиона мине на червено и те помете по-добре ли щеше да се чувстваш?!
    Няма как да няма произшествия, но когато кара компютър а не пиян шофьор или някой некадърен самозабравил се пубер - катастрофите са в пъти по-малко.
    А че какъвто и да е компютър не може да спаси света от такива, като теб...е, това вече си е съвсем вярно.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    11 2 Отговор
    но пък е добра идея за производителите, те могат да изчислят че обект Х идващ странично се движи с не намаляваща скорост към тях и ще има сблъсък. => колата да предприеме внезапно спиране
    Според мен могат и такива идиоти да заобиколят, проблема е че не става за 1 ден. Важното е основното - до сега тези все ги блъскат, а те не блъскат никого.
  • 8 Driving pleasure

    4 14 Отговор

    До коментар #6 от "Пино":

    За мое огромно щастие не по-прост от тебе!
    Тоя атономен автомобил е трябвало да засече двужещия се напречно камион и да спре, тва е идеята, че ти като шофьор може да не го видиш, щото примерно си съсредоточен напред но той трябва да го "види" защото датчиците му за странични движение са 100% включени и да предотврати
    Само че мислите имено с меките продължения на гурба си , и търсите оправдания за тия простотии щото сте тyпи и отказвате да мислите!

    Коментиран от #12

  • 9 гост

    8 3 Отговор
    Може ли тъп въпрос да задам ? Като колата е навлязла в кръстовището на зелен сигнал и очаква, че нормалнотам е с предимство трябва задлъжително да спре и да се "огледа" , докато го нахакат отзад щото никой не очаква подобна реакция, за някой идиот дето е навлезнал вътре на плътно червено? Това ли искате да ме убадите? Колата има логаритъм който предотвратява челни удари застигане на автомобили странично доближаване и тн. Но не му е зададено като идиот мине през него да бяга ако може на някъде или да спира превантивно на секи зелен сфетофар, докато го ударят одзад, да търси идиотите дето ще го ударят евентуално.

    Коментиран от #11

  • 10 Прост от село

    7 4 Отговор
    Къща без огън, бонбони без захар, бира без алкохол, кола без шофьор... каква ли ще е следващата простотия?

    Коментиран от #18

  • 11 Driving pleasure

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Гостенинче запознай се с тя технологии преди да говориш - това за предотвратяване на страничен удар го има от 3-4 години на пазара на луксозни возила - крос трафик алерт - идеята му е точно тази - да следи за странично движещите се автомобили - не само напред, а при автономните автомобили трябва да предприеме и мерки за избягване на подоби - било то да спре, да завие или да прави квото и да е... само че досега няма автономна шитня дето да не го е направила

    И като говорите за това колко малко катастрофи с такива автомобили имало - джанъм еиници бройки има на пътя буквално на пръстите на ръцет можеш да ги преброиш и обикновено са придружени и заобиколени от други фирмени автомобили с разни уреди и инженери - като излязат масово на пазара ще започнат и масовоте катастрофис тях!
  • 12 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Driving pleasure":

    Не , за твое огромно нещастие решението е много просто и безотказно !!! Въпрос е само на няколко години и един два закона !! Просто трябва да се ЗАБРАНИ на ХОРА (в случая човекоподобна маймуна) да управляват МПС по обществени пътища и безпилотните от никой няма да се "пазят" и никой няма да ги удря !!! А за твоята прост...тия няма аналог , затова не подлежи на сравнение !!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Driving pleasure

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    За твое огромно съжаление електрониката в един автомобил е най-ненадежданта част от него. Станат ли масови на пътя ще има масови случаи на повреди водещи до същото, че даже и по-трагичо. 1 датчик да ти се скапе (а това са преобладаващата част от гаранционните ремонти) и си тоталка просто щото си бил достатъчно малоумен и мързелив да не можеш и да не искаш да си караш колата и да поемеш отговорност за контрола и!
    Ама то на човек с празна глава акъл не може да му налееш щото просто не е предвидено да има нещо там...
    Нема щода се ядосвам и се махам

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Driving pleasure":

    На същата тая "ненадеждна" електроника в момента се крепи 80% от живота ти , включително и мястото където пишеш в момента , а в много скоро бъдеще ще са всичките 100% , сключително няма да можеш хляб да си купиш без нея !!! Та айде ако обичаш , да ни освободиш от "неземната" си "надеждност" на пътя и да си я упражняваш някъде където няма други хора !!!
  • 15 Ганьо

    3 2 Отговор
    А колко катастрофи стават със пилотни коли?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  • 16 Ганьо

    1 2 Отговор
    А колко катастрофи стават с пилотни коли?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  • 17 Жагуардо

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Това е само ако включиш режим врачка, тогава предвиждат какво ще направи кретена в колата отсреща. Също при активирането на режим врачка, може да се избират и допълнителни степени на предвидимост - боб,кафе,кристал бол и спирит токинг - за последното обаче ползва и радио точката за връзка с паралелния свят.
  • 18 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прост от село":

    Пропусна електронната цигара и надуваемата кукла. Напредва светът на заменките.