21 Януари, 2018 09:00 24 992 31

Първообразът на "Макаров" - Walther PP

  • walther pp-
  • макаров-
  • оръжие-
  • пистолет
Първообразът на "Макаров" - Walther PP - 1

Любителите на тема оръжия знаят, че конструкцията на популярния у нас пистолет "Макаров" е заимствана от немския Walther PP. Самозарядният германски пистолет е създаден през далечната 1929 година.

Моделното му обозначение РР означава Polizeipistole (полицейски пистолет). С Walther PP са въоръжени както германски полувоенни формирования, така и големи количества са закупени от немската армия през Втората световна война.

Заради малкия си размер самозарядният пистолет е изключително удобен за лично оръжие. Първоначално PP е разработен в калибър 7.65 мм. Впоследствие се появяват модели, използващи патрон .22 LR и 9x17 мм.

Произведени са и неголямо количество пистолети в калибър 6.35 мм. Пистолетът PP работи на принципа на свободния затвор, с открито петле и за първи път в самозаряден пистолет успешно прилага ударно-спусков механизъм с двойно действие. Вижте как действа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    66 42 Отговор
    "Заимстване" е евфемизъм на кражба. А при АК-47, заимстването е директно от извора. Хуго Шмайзер е "поканен" на почивка в Русия, където да сподели бъдещите си творчески планове с неукия Калашников.

    Коментиран от #3, #4, #16

  • 2 Фриман

    28 47 Отговор
    Даже не приличат много! По тази аналогия може и други пистолети да сравняваш, че имат същите части,то другото, освее револвер, не е изобретено! Може единия крак да ти гръмнем с валтер, а другия с макаров и после ще изкараш по-точно становище!
  • 3 Брат ми

    54 36 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Абсолютно вярно,ушанките освен да къркат одеколон са и добри в кражбите и лъжите.Но за комунягите това е нормално.
  • 4 Монго

    40 15 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Еднакъв е и принципът на работа на автоматиката, основаваща се на отвеждане на част от барутните газове, които се насочват към буталото на затворната рама. Твърди се обаче, че и тук руснакът е взел принципа на отвода на изгорелите газове не от щурмгевера, а от прословутата карабина СКС, разработена още през 1939-1940 г.
    Оттук нататък следват разликите. Примерно затворният механизъм и подаването на патроните при щурмгевера нямат нищо общо с АК-47.
    Гилзите при немеца се изхвърлят вляво от долната част на цевната кутия под рамата, докато при “Калашников” екстрахирането е вдясно. Затворният блок и рамата пък са едно цяло, само иглата на ударника е подвижна, която с помощна пружина се прибира в блока срещу произволни изстрели при вкарване на нов патрон в цевта. Освен това отворът за изхвърляне на гилзите е покрит с капаче, което се отваря само при крайно задно положение на затворната рама. Едно от най-странните решения при щурмгевера е поставянето на шомпола в газовата тръба. Напълно различни са още начинът на разглобяване на двете оръжия и калибрите на патрона - 7,92х33 мм срещу 7,62х39 мм. Двата патрона се различават по налягането на барутните газове, по скоростта на изстрелване на куршума и придаваната кинетична енергия. Различна е стъпката на нарезите в цевта. И най-големите дилетанти по темата знаят, че тези различия водят до съществени промени в конструкцията на оръжието, в използването на материалите за изработване на частите и тяхната обработка.

    Коментиран от #6, #15

  • 5 Бесен Язовец

    19 33 Отговор
    Хуго Шмайзер е откраднал модела на Иван Шпагин тогава

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Българин

    25 13 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Разбира се, че има разлики. Щурмгеверт в това отношение прилича на МГ. Никой не казва, че АК е точно копие на SG, просто е негова подобрена версия. Дори руски конструктори са отбелязвали, че Калашников е бил технически неграмотен. Има и версия АК-46, може да я видиш в нета.
    Но ако приемем версията, че Хуго Шмайзер е бил две години на почивка в Русия, може да твърдим, че АК е чисто руска разработка.

    Коментиран от #19

  • 7 Българин

    26 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Шпагин краде от финландския Суми. Дори кръгови пълнител е откраднат от него а по лична заповед на Сталин са увеличили с един патрон вместимостта.
  • 8 Наблюдател

    29 17 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Язовец, от руското посолство защо не отпуснат някакви средства за да те ограмотят? поне да търсиш информация в интернет? В Уикипедия например. Какъв Иван Шпагин? Казва се Георги Семьонович Шпагин и е копирал хинския Суоми, с който са попилели руснаците през руско-финската война 39-40 г. Финския има 71 патрона в кръглия пълнител а руския 72. защото Русия е много велика!

    Коментиран от #12

  • 9 mediator37

    11 3 Отговор
    Пистолет "Макаров" е известен с това, че има най-малко части - 33.
    Но като гледах клипа РР също има малко части.
    С "Валтер РР" се самоубива Адолф Хитлер на 30 април 1945г. в 15:45 мин. местно време.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Франс

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "mediator37":

    Макаров има 7главни части не са 33,Най близо до Валтер е пистолет АП.Имат разлики в ударния механизъм,като има допълниелна блокировка от случаен изстрел.Браунинг е конструирал почти всичко като модели механизми в оръжията.Другияте велики са Маузер,Валтер. Руснаците произвеждат патрон9/18който е по мощен от 9/17къс за Валтер и по слаб разбира се от 9/19.Макаров е прост за прозводство и експлоатация затовя е въведен на въоръжение в замяна на ТТДългобойноста на ТТ практически няма значение защото на офицерите в боя се полага автомат.
  • 11 КЛАСИКА

    30 4 Отговор
    Един прекрасен пистолет, истинска класика. За времето си е бил много успешно нововъведение и неслучайно години наред се конструират и произвеждат негови подобия, в които пистолета е копиран в различна степен. Няма смисъл да се спори кой от кого е копирал или откраднал, когато се създаде нещо наистина добро всички искат да го имат, когато не могат или не искат да направят 100% същото нещо правят близко подобие. Не трябва да се отричат техническите постижения на нито една нация, за съжаление в Русия въпреки многото гениални конструктори и инженерен потенциал нещата винаги са били спъвани на управленско политическо равнище. Много прекрасни модели изобщо не са били произвеждани защото се оказали прекалено скъпи и сложни за съветската реалност, където в конкурсите за избор на каквото и да било(не само оръжие)неизменно е присъствало главното изискване "евтиноа за производство, поддръжка и експлоатация", а както знаем евтиното и хубавото са в различни категории. И докато за производството на оръжие понякога са правени изключения, в цивилното машиностроене не са правили такива и затова "Сделано в СССР" не беше мечтата на потребителя.
  • 12 Кочино

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Аз не съм като тебе зубрач или още по- зле г- н коч.... Уикипедия със знания (0) и всеки път да ровя у Уикито!И може да съм збъркал името но е факт че Шмсйзер краде от Шпагин!

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Кочино":

    А според мен е факт, че си започнал с пиенето от рано. Наздраве , но не се опитвай да пишеш коментари!
  • 14 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "mediator37":

    Самоче на Фюрера е бил ППК . Гражданският модел, по къс.

    Коментиран от #17

  • 15 Франс

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Най -сетне коментар от човек който разбира .
  • 16 И КРАДЕНЕТО НЕ Е ПРОСТА РАБОТА

    20 11 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    ЩОТО ПРОСТО ПОСЛЕ ТРАБВА ДА РЕАЛИЗИРАШ ПРОЕКТА КОЙТО ДА Е ПО ДОБЪР ОТ ОРИГИНАЛА А ТВА Е МНООООГО СЛОЖНА РАБОТА И ТИ НЯМАШ КАПАЦИТЕТ ДА Я ПЛОУМЕЕШ. ПРИМЕР И ГОВЕДАРИ И УШАНКИ ПОЛЗВАТ НЕСКИТЕ РАКЕТНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДО 1945 ВИЖ УШАНКИТЕ КЪДЕ СА НАЙ МАЛКО 50 Г. НАПРЕД ПРЕД ГОВЕДАРИТЕ КОИТО СА ВОЗЯТ НА РУСКИ РАКЕТИ ПОЛЗВАТ МКС НА ОРБИТА КОЯТО Е РУСКО ПРОИЗВОДСТВО И ДАЖЕ БЕЗ СРАМ КОПУВАТ РУСКИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ ЩОТ ГОВЕДАРСКИТЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.

    Коментиран от #18, #28

  • 17 mediator37

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Абсолютно вярно- с курц се е самоубил- РРК
  • 18 Наблюдател

    14 18 Отговор

    До коментар #16 от "И КРАДЕНЕТО НЕ Е ПРОСТА РАБОТА":

    Ако наистина мислиш, че руската кочина изпреварва САЩ в космическите технологии, просто нямаме база за разговор. А ако върти руска пропаганда, то не си намерил мястото и времето. Само Илон Мъск има повече успешни извеждания на сателити за миналата година от руската кочина.

    Коментиран от #20, #26

  • 19 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    няма никакви расзлики.хуго шмаизер създава ак и не само го създава ,а и въвежда в производство.за целта не остава там две години ,а доста повече и не е сам ,а с целия си екип и цялата си документация и не е на почивка ,а е с много висока заплта в марки,немислима да речем за калашников или които и да е друг съветски конструктур.ак е компилация от оръжия измислени от въпросния конструктур ,както и компилация от материали пак негови.калашников е бил научен само да разглабя въпросния автомат ,щото е бил технически неспособен да го начертае,а да измисли сплавите дето са използвани пък е било в зоната на научната фантастика.
  • 20 ТОА МЪСК НЕ БЕШЕ ЛИ

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    КРЕДИТЕН МИЛИАРДЕР И ПЕРАЧ И ПРОДАВАЧ НА БЪДЕЩИ МЕЧТИ НА БАЛЪЦИ.

    Коментиран от #27

  • 21 Патето Яки

    9 12 Отговор
    Макаров е пъти по добър без засечки и с по мощен патрон не засича има и модел със 16 патрона.
  • 22 123

    3 2 Отговор
    К е криминал а не курц-къс
  • 23 Ставри

    4 0 Отговор
    Забравихме да споменем и сър Джеймс Бонд. Бил е голем фен на Валтер ПП, лека му пръст. Да е жива и здрава Нейно Величество, но е осигурила добро оръжие за агент 007.
  • 24 цоле

    1 0 Отговор
    КВО МЕ БОЛИ
  • 25 Патето Яки

    4 1 Отговор
    Валтерчето е добро за самоотбрана малко и леко, като е поизносено от годините засича или сдвоява истрели.
  • 26 Марони

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Какво им обясняваш на бетонните комунистическо тикви,в който нищо не влиза.Щатите технологично са светлинни години напред още с програмата "Аполо", послеSR-71,Звездни войни на Рейгън,която постави Русия на колене,следват самолетите " Стелт"и т.н.
    А руснаците изкотираха совалката и я изсртеляха веднаж,след което обявиха фалит и разпродажба...
  • 27 Марони

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТОА МЪСК НЕ БЕШЕ ЛИ":

    Илон Мъск бил перач!
    Това да не ти е АЕЦ Белене бе,серсем?
    Мъск е иноватор,койо вижда света 50 години напред
    Хората там действат,а не правят само първа копка.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Честен частник

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Марони":

    Ще видим как ще го защитаваш след няколко месеца като фалира и избяга в ЮАР!
  • 30 Читател

    1 3 Отговор
    Да вземете да отворите в Ютюб клипове със сравнение на Валтер ПП и Макаров, че най-сетне да се светнете.
    Също и с Щурмгевер и Калашников
  • 31 Стрелец

    0 1 Отговор
    Само концепцията е обща за двата пистолета-рама с фиксирана цев и свободен затвор. Само че Макаров на тази концепция конструира оръжие само с 24 части, което прави конструкцията гениална, при това с максимално мощен патрон, приложим за тази концепция.