4 884 6

Бронираният автобус на Маргарет Тачър се продава на безценица

Бронираният автобус на Маргарет Тачър се продава на безценица
Радослав Славчев

Бронираният автобус, с който премиер-министърът на Великобритания Маргарет Тачър се предвижваше по време на посещенията си в Северна Ирландия, е обявен за продан, съобщи The Sun. Интересното е, че тази антика се продава за 25 000 паунда, а цената и като нова е била 5 млн. паунда.

Транспортното средство е способно да превозва до 36 пасажера и е оборудвано със специална бронирана и звукоизолирана капсула. Масата му е 17.5 тона, а двигателят е 12-литров дизелов с механичен компресор. Оборудването включва система за автономно подаване на въздух в салона.

Инсталацията е снабдена с филтри, защитаващи пътуващите от химически, биологични и радиационни атаки. Максималната му скорост е 130 км/ч. Автобусът е построен след опита за покушение на Тачър през 1984 година от организацията ИРА. Впоследствие се използва за превоз на войска от летището в Белфаст.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПЕТРОЛ
  Отговор
  1 13:15  26.01.18
  Трябва да върви с Бензиностанция .
 • синя трева
  Отговор
  2 13:41  26.01.18
  Гербаджиите да си я купят, ще дойде време да им потрябва.
 • Гоуст
  Отговор
  3 13:59  26.01.18
  Ниска цената на дЖилязото.... колко да е безценица тоя танк? Няма да събере 240 говеда, трябва да се самоизядат преди да редуцират бройката...
 • Патриот
  Отговор
  4 18:42  26.01.18
  Нормално е да е евтин. Дори не бих го нарекъл безценица. Коя година е? Просто брониран бус с такъв слаб двигател (до 130км/ч) и стар. Резервни части? Там как е положенето? Просто изключително трудно би се намерил клиент В СВЕТА за бус точно с такива спецификации. А на когото е нужен може да си позволи нов или няколко бронирани Мерцедеса. Реално погледнато бронираната машина е предназначена за кратковременна защита, да осигури време в случай, че пасажерите бъдат обстрелвани да могат да се измъкнат, не отвън да ги стрелят, а не от вътре да им се смеят. Замислете къде ще се измъкне с тези максимални скорости от 130 км/ч. Че те вече остарелите дизели на бюджетната шкода ги прави тези километри без проблем дето са 64 коня, че и ладите и те ги правят без ядове. Този бус може да се купи само от англичанин ценител на историята. До колкото това може да бъде част от историята. За практическо използване е негоден винаги може да мине куршум през някой скрит гнилоч.
 • Драйвър
  Отговор
  5 00:36  27.01.18
  Този автобус са го снимали в няколко предавания,собственост е на един от последните му шофьори,купил го е на цената му за скрап,а го продават на такава "евтина" цена защото не е съхраняван правилно и е ТОТАЛНО изгнил и не подлежи на финансово поносима реставрация,след оглед на живо едва ли някой ще плати и първоначалната цена,това не е първия опит за продажбата му между другото.
 • 6 19:33  27.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай