Last news in Fakti

3 Февруари, 2018 11:24 8 316 18

Безпилотна кола с журналисти катастрофира

  • phantom ai-
  • genesis-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • катастрофа-
  • инцидент

Тестов прототип на американската компания Phantom AI със система за автономно управление катастрофира по време на журналистически тест. По време на инцидента в безпилотния автомобил се возела снимачна група на уеб изданието TechCrunch, което публикува видео от удара в YouTube канала си.

Phantom AI тества системи за автономно управление с автомобили Genesis. Компанията изтъква подобряването на пътната безопасност като една от основните си мисии. По време на катастрофата колата е била управлявана от един от основателите на Phantom AI Чан Кю Ли, бивш служител на Huyndai.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    26 5 Отговор
    Еми като измислихме куп глупости ще катастрофира.Колата трябва да се кара от човек.Безпилотните не са никакви коли това са някакви машинарийки или роботи.

    Коментиран от #4

  • 2 Driving pleasure

    30 3 Отговор
    Свиквайте, все повече такива ще има. За изминаването само на 1 км стрябва да се обработят няколко терабайта информация, милисекунда закъснение (а знаем модерната електроника колко е надежнда) и започваш бясно пързаляне към бездната.

    Това трябва да се забрани и да се насочат усилията към усъвършенстване на шофьорските умения и отговорността и внимателен подбор на това кой има право да кара. В крайна сметка не на всеки дават разрешително за оръжие, не виждам защо всеки трябва да може да шофира!
  • 3 Патриот

    10 4 Отговор
    Когато софта не е писан от Илън мъск така става.
    кога ще проумеете, че една машина не може да управлява друга колко и умен да е софта?
  • 4 @Мозъка

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Ти си индианец бе, ще сменяш скорости и след 20 години...
  • 5 Никой

    12 8 Отговор
    Умници, нали разбирате, че вече в много аспекти от ежедневието ни ние се уповаваме на машини и от тях зависи живота ни. Да говорите, че компютъра никога няма да е толкова добър, колкото човека са пълни глупости. Технологията се развива, независимо дали ви харесва или не. Никоя система не е безгрешна, особено в началото си. Разликата е че хората вече 100 години карат коли и продължават да катастрофират всеки ден.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Driving pleasure

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Никой":

    А компютрте ще заместят хората и ще катастрофират още 100 години! Е аре нема нужда...
    Предвид огромния брой автомобили които ежедневно са на пътя загиналите са абсолютно нищожен процент и от гледна точка на статистиката са абсолютна нула. Само истерията е голяма! Всъщност е по-вероятно да загинеш от прием на лекарства 1:96 околкото ако шофираш 1:114 Никой няма нужда от тая простотия - само най-големите малоyмници.

    Коментиран от #17

  • 7 гамена

    15 4 Отговор
    Само малоумни собственици ще искат колите им да се управляват автономно. Айде няма нужда и сам се оправям добре
  • 8 Зорлем

    6 0 Отговор
    "What happened?", а? Много интересно какво стана.

    Смешното е, че още преди 10-ина години Мерцедес направиха една подобна излагация при представянето на системата им за аварийно спиране пред журналисти. Дори Топ Гиър ги бъзикаха по темата.
  • 9 Емил

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Никой":

    Да измислиш нещо по-умно от себе си е оксиморон, т.е. компютрите никога няма да са по-умни от човека, който ги е създал. Вие трябва да сте заклет материалист и да не разбирате вложеното Дихание (Дух и душа) у човека. Човек е много-о-о повече от материалното му тяло!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 гост

    1 1 Отговор
    азиатци и лъмбъри
  • 11 коки

    6 0 Отговор
    Тоз компютър как с кеф се заби в предната кола, направо професионално ,по-добър софтуер едва ли може да се напише
  • 12 Калкулатор

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Можеш ли да смяташ по-бързо от калкулатор? А от компютър? Пак помисли дали човек не може да измисли по-ефективна машина от себе си?

    По-умен е оксиморон. Колкото и да е по-глупав някой от тебе, със сигурност знае неща, които ти не знаеш. Една машина винаги може да научи стотици неща за части от секундата дори в реално време. Неща които ти няма от къде да знаеш.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калкулатор

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Random":

    Я кажи без да ползваш нищо различно от незакърнелия си мозък, колко е корен квадратен от 368954757573773756. Дори телефонът в джоба ти ще сметне поне няколко стотин такива сметки за една десета от секундата.

    Мозъкът ти разполага ли с телепатични способности? Знаеш ли на кое кръстовище ще завие автомобилът пред тебе, кога ще намали заради внезапно пресичащо куче, който няма шанс да видиш с очите си? И всичко това за десетина автомобила напред и няколко назад?
  • 15 гост

    2 0 Отговор
    При положение, че имаше свободни ленти отляво и отдясно АИ предпочете да се вреже в колата отпред вместо да кривне със набраната скорост и да заобиколи!?! Другите коли бяха по посока на движението на колата и тогава разликите в скоростта не са големи, но това е машината, тя не може да взема решение така както човек.
  • 16 Никой

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Не казах по-умни, а по-добри в шофирането. Има много голяма разлика. Дали има душа и други такива недоказани щуротии изобщо няма да започвам да коментирам - изкуственият интелект със сигурност ще измести човека по възможности след 30-40 години. Но тук говорим за просто смятане и оценяване на ситуацията. При шофирането се изисква много бързо пресмятане и реакция, неща в които са доста добри и сегашните машини. Със сигурност доста по-добри от човек, на който може да му се спи, да е пил, да се е дрогирал, или просто да не е съсредоточен. Такива неща при компютрите не се получават. Затова първо ще изместят хората в автоматизирани дейности като производство, шофиране, добив и т.н.
  • 17 Никой

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Driving pleasure":

    По твоята уникална логика айде да спрем всякакви развития в безопасността на колите, защото хората които умират в катастрофи са пренебрежимо малко. А тези, който остават сакати за цял живот айде да не ги броим. И то заради богове на пътя, които си мислят че могат да пият и после да карат и да избиват комплекси. Това липсва при машините. Затова те винаги ще са по-добри в шофирането от средностатистическият водач.
  • 18 Валери

    3 0 Отговор
    Интересно ми е ако автономна кола блъсне някой и го убие кой ще съдят колата, фирмата, разработчика на софтуера или собственика ѝ? Или никой понеже е било грешка в системата?
    Само пълен олигофрен дето няма координация между ръцете и краката може да иска автономен автомобил. Като не можеш да караш кола ползвай такси.