Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 10:26 9 129 51

Илон Мъск прати колата си към Марс

  • spacex-
  • falcon heavy-
  • tesla-
  • roadster-
  • ракета-
  • електромобил-
  • илон мъск

Илон Мъск спази обещанието си да прати Tesla в космоса, след като аерокосмическата му компания SpaceX изстреля успешно ракетата-носител Falcon Heavy, най-мощната, с която човечеството разполага в момента. Червеният Roadster с манекен на астронавт на шофьорското място е използван вместо бетонни тежести за баласт, а по време на полета в електромобила е звучала песента на Дейвид Боуи "Space Oddity".


След успешния полет двата странични ускорителя на Falcon Heavy са се завърнали Земята, извършвайки синхронно вертикално кацане. Централният модул обаче се е разбил при приземяването си на платформа в Атлантическия океан. От SpaceX сочат като причина за катастрофата отказ на два от двигателите.

Falcon Heavy с електрическия роудстър на Мъск на борда ще продължи пътя си към Марс. Преди да стигне до Червената планета обаче, "тèслата" ще трябва да прелети през астероидния пояс между Марс и Юпитер. На екрана на колата свети надпис "Don’t panic!" ("Без паника!"), намигане към заглавната страница на "Пътеводител на Галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс.

Falcon Heavy е втората по мощност ракета в историята на човечеството след Saturn V, използвана за лунните мисии Apollo. Снабдена е с 27 двигателя Merlin, които генерират тяга от 2 268 тона и позволяват извеждането на товари до 64 тона в орбита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батко ви

    34 7 Отговор
    А дано стигне Марс безаварийно!!Желая успех на мисията !

    Коментиран от #38

  • 2 омъскаряване

    19 36 Отговор
    А някакви наивници са си платили и си чакат колите, а тоя ги изстрелва в космоса ! Централният модул се разбил, колата нямало да стигне Марс, защото объркали изчисленията и т.н. е питайте Зуката, колко милиарда му затри Елънчо предния път ....

    Коментиран от #8, #25

  • 3 aaaaaaaaa

    35 3 Отговор
    ВИНЕТКА? ГРАЖДАНСКА?? ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЕЛЕД???

    Коментиран от #31

  • 4 НАЙ ГОЛЯМАТА ТЪПОТИЯ

    14 33 Отговор
    АМА КВО ОЧАКВАШ ОТ КАПИТАЛИСТ САМОГЪЗНИК ДЕТ ПРЕДИ МЕСЕЦ УВОЛНИ ХИЛЯДИ РАБОТНИЦИ И СЯ СА ОПИТВА ДА ПРАВИ ЕФТИН ПИАР ПО ХОЛИВУДСКИ.ТАА РАКЕТКА И СИГУР МАКЕТ ПАДНАЛ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА ОКЕАНА.

    Коментиран от #9

  • 5 Driving pleasure

    16 27 Отговор
    Ми нормално бацета... той тесляка за друго освен за космичеси боклук не става :D

    Коментиран от #49

  • 6 ха ха ха

    8 17 Отговор
    И умря по пътя :D
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    25 8 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Напиши и една конспиративна теория как е снимано в Холивуд. Не се излагай вложи повече творчество!!

    Коментиран от #23

  • 9 Илон Мъск

    18 12 Отговор

    До коментар #4 от "НАЙ ГОЛЯМАТА ТЪПОТИЯ":

    Ушанке, ако ми продадеш стари, но запазени Москвич, Лада или Волга ще ги пратя и тях в Космоса, не бери грижа.
  • 10 я пак

    13 17 Отговор
    Кво беши, кви мощности???

    Ракетата носител Енергия е изстреляна за първи път през далечната 1987 година, като може да носи полезен товар до 175 тона на ниска околоземна орбита, срещу 63,8 тона на твоята свръх съвременна ракета и 100 тона на орбита, срещу 26,7т.

    Коментиран от #11, #13, #34

  • 11 Равин

    21 13 Отговор

    До коментар #10 от "я пак":

    Енергия може да носи около 100 тона бе каскет. Ангара беше проектирана за 175 тона. Но нищо и двата сбъркани проекта много помогнаха за заличаването на ссср.
  • 12 onq s konq

    19 3 Отговор
    Аз пък моята скоро ще я пращам на Надин
  • 13 гост

    12 10 Отговор

    До коментар #10 от "я пак":

    Запада е в медиино затъмнение!
    Русия има град на марс от 31 февруари 1975-та

    Коментиран от #15, #35

  • 14 Гуньо Простия

    16 21 Отговор
    Тоя е похарчил безмислено гориво колкото за целия ни градски транспорт само да си направи РЕКЛАМА.В това което е направил няма нищо новаторско и нищо от бъдещето.

    Коментиран от #16, #17, #33

  • 15 ми да ми

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Путин нали от там си го взеха :D
  • 16 тихо сега

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "Гуньо Простия":

    Не им убива еуфорията, трябва да имат нещо, което да ги поддържа живи
  • 17 Наблюдател

    15 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гуньо Простия":

    Не си единствения русофил Гуньо, които сте такива. Всички са като теб! И това няма нищо общо с рекламата. Полета е пробен и ще бъдат направени още няколко преди да стартира с полезен товар на борда.

    Коментиран от #18

  • 18 Driving pleasure

    11 12 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Полета е пробен за Спейс Х... ама че натовари тесляка си е чиста проба евтин PR белким някой заблуден фен ми се върже :)

    Коментиран от #26

  • 19 не разбирам

    14 12 Отговор
    Не разбирам това съревнование с Русия!

    Там където отиват американците, руснаците вече са били и са преценили, че е безсмислено. Какви са тия еуфории, какво е това чудо? Били изтръшкали една камара излишни пари, а в същото време, не могат да спрат изчезващите видове от лицето на земята или да помогнат на безработните си да отидат на лекар - това е лудост!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Еех

    17 8 Отговор
    Как не можа да се разбие тази ракета още при излитането? Повечето от коментиращите тук си бяха приготвили толкова щастливи речи по случая. За тях е много по-лесно да се радват на неуспехите на другите, отколкото да кажат едно браво.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 омъскаряване

    9 10 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Няма нужда от теории момченце вярващо в леприкорни, гледаме само фактите, а към този момент те са неоспорими !
    Все пак не отричам факта, че Мъск е "успял" заради такива, като теб вярващи и обличащи се, като феички ;)

    Коментиран от #27

  • 24 Driving pleasure

    10 14 Отговор

    До коментар #20 от "Мъсков":

    Абе странна работа... изстрелват тесляци американците, ама за да качат някой до станцията звънят на Руснаците?
    Кво щеше да стане ако бяха натоварили хора на Фалкон 9 като истрелваха 'Зума" - ново аполо, да има холивуд кво да снима...

    Коментиран от #28

  • 25 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Ясно беше, че ракетата е унищожена умишлено. Както е ясно, че шпионският сателит на ЛМ не е изгорял. За всичко това се премълчава, защото не е удобно да се обяснява на широката публика. "Зуката" прави милиарди за ден, пука му за 40млн. сателит.
  • 26 Наблюдател

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Driving pleasure":

    Ами ако имаше Москвич, Москвич щеше да сложи в ракетата. Не е виновен, че не си е закупил руско чудо на автомобилостроенето.
  • 27 И в крайна сметка

    21 6 Отговор

    До коментар #23 от "омъскаряване":

    И в крайна сметка успешен ли е опитът за изстрелване или не според тебе? Какви са фактите, като говориш за факти? Не е важно кой е повярвал, а е важно че някой е повярвал и в крайна сметка Целта е постигната. Цел на една частна компания без външни инвеститори. Нещо, което не е постигнато от бюджета на цели държави които пръскат милиарди за същата цел, но безуспешно. Дали ти харесва или не, това е исторически момент.
  • 28 Наблюдател

    19 12 Отговор

    До коментар #24 от "Driving pleasure":

    Не викат реснаците да качват на станцията ами са налели досега 100 милиарда долара за поддръжката и. Рашките са се цанили само таксиджии-да качват и свалят космонавтите. сега бай Дончо като спре финансирането и потопят станцията в морете, ще потопят и единствения ви повод за фалшива гордост за руското превъзходство в Космоса.
  • 29 НАП

    0 3 Отговор
    :) :) :)
  • 30 Никой

    14 2 Отговор
    Мисля че твърде много от хората не разбират значимостта на събитието вчера. Русофили и русофоби спрете да си мерите ракетите, защото е безсмислено. Всеки може да направи голяма и мощна ракета, която да изтрелва големи товари в орбита. Големият проблем е цената. Затова свалям шапка на spacex, защото това което направиха вчера с тестовия полет е да подбият яко цените и нито Китайците, нито Руснаците, нито НАСА имат еквивалент. Всичко идва от приземяващите се двигатели, които се използват повторно. Затова, въпреки че 3тото приземяване не беше успешно, тестът се смята за успешен. И стига сте търсили гръмки заглавия, колата няма да отиде на Марс. Целта е да се изведе във орбита около Слънцето, като тази орбита на 1 място се пресича с орбитата на Марс и шанса за сблъсък в следващите стотици години е минимален.. Не можеш да приземиш обект на друга планета, освен ако не си минал стриктни тестове срещу земни бактерии на борда.
  • 31 ДДД

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "aaaaaaaaa":

    има си бе спри го да видиш
    ама неможеш наи бързата кола е?
    ТЕСЛА 26600 км/ч
  • 32 КосмонаФт

    10 4 Отговор
    Мисията не е за колата ами за двигателите, които се приземиха сами след това, което е революция и космическите кораби ще могат да стигат космоса много по евтино отпреди. Скоро може и имоти да се продават там, а дано.
  • 33 И в крайна сметка

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гуньо Простия":

    Илон Мъск може да не е измислил нещо новаторско, защото не е измислил нито ракетите, нито електромобилите, нито батериите. Той обаче ги направи евтини и достъпни и вдигна летвата за всички ракето строители, автопроизводители и производители на батерии. Защо ли всички искат да го стигнат, ако не е постигнал нищо? Някои са си поставили за план да постигнат днешните резултати на Илон Мъск след пет години, а други се поставят малко по-ниски от днешните резултати като цел за след 10-20 години.
  • 34 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "я пак":

    А случайно да си проспал едно изречение дето пише "ЗА МНОГОКРАТНО ИЗПОЛЗВАНЕ С 30% ПО_НИСКИ РАЗХОДИ ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ " ??!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Знайко

    3 0 Отговор
    Подозирам , че в скафандъра е Амбър Хърд ! : )))))))))
  • 37 асас

    8 0 Отговор
    тоя ме кара да паля голфа да му покажа как се минава през астероидния пояс

    Коментиран от #43

  • 38 ХИЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Батко ви":

    Няма да стигне. Току що по БНТ казаха, че двигателят на последния модул е работил малко по-дълго, което е дало допълнителен импулс и траекторията ще надхвърли орбитата на Марс.
    На мен друго е интересно - колко време ще оцелее боята пластмасите и пр. материали по колата при минусовите температури и слънчевата радиация в космоса.

    Коментиран от #39, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    2 0 Отговор
    Falcon Heavy с електрическия роудстър на Мъск на борда ще продължи пътя си към Марс. Преди да стигне до Червената планета обаче, "тèслата" ще трябва да прелети през астероидния пояс между Марс и Юпитер.

    Това е интересно, преди да достигне до Марс трябва да прелети през астероидният пояс м/у Марс и Юпитер.
  • 41 Maljan

    3 0 Отговор
    Корееца трябваше да го пресрешне с една от неговите и да остане в историята
  • 42 глупак

    2 3 Отговор
    НАЙ МОЩНАТА?Последната конфигурация е „Вулкан“ или „Херкулес“. При тази конфигурация са монтирани осем ускорителя „Зенит“, а товарът е „Енергия-М“, която от своя страна има два отделни ускорителя. Тази най-мощна конфигурация е разчетена за 175 тона товар до ниска околоземна орбита. При стандартната конфигурация, която всъщност бива изстреляна през 1987 и 1988 г., са монтирани четири ускорителя „Зенит“, като до орбита могат да бъдат издигнати до 100 тона товар.
  • 43 възмутен

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "асас":

    само ако на номера първите букви са РК. Пръв или кръв
  • 44 Попа

    10 6 Отговор
    Ей, руски неграмотни подлизурковци - най-мощната ДНЕС ракета е и това е 100% истина. Не можете и да четете правилно освен всичко друго.
    В следващите 10 години Русия ще излезе напълно от космическите програми и никой повече няма да ползва техни ракети, поради икономическа нецелесъобразност.
    Ще изразходват целия си бюджет, за да правят ракети за военни цели, както е сега и хората там ще стават все по-гладни.
    Един човек скри шапката на двете най-напреднали космически държави. Това заслужава уважение, а не тъпите ви комплексирани коментарчета.

    Коментиран от #48, #50

  • 45 бай Петко

    1 0 Отговор
    Абе важното е на шафьора на колцата шишенцето да е пълно с рикийка, шот ша му измръзнат гащите. Пък тия маторе дет си мислят да ги ползват 2-3 пъти..я магерето я магарицата!
  • 46 Тираджията

    3 3 Отговор
    Руснаците имат и по големи ракети ама не са тъпи да го показват насам и натам само те си знаят какво правят. И са ходили не само на луната а къде ли не ! ! ! Желая ви лек ден и ОНЯ С КОНЯ да не се прай на велик щото скоро ще го рабера кой е !!!
  • 47 Бе не са прей . . .

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "ХИЕ":

    Бе не са прей на умен бе никой няма да я кара тая кола. Буята . . . Па къф си смешен за буята ли ше питаш е а ? За буята . . . Ако няма какво да пишеш не пиши безсмистлени комерати ай чау
  • 48 Дивуй

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Попа":

    Пробвай в църквата , тук не ти е силата.
  • 49 Чоки

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Е че ти си материал кат деда ти Янко, как може да се изказваш така ?
  • 50 Керосин

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Попа":

    Скри им шапката като създаде ракета задвижвана с керосин и течен кислород :)))
  • 51 Такони

    0 0 Отговор
    Той е българи от български корен