Last news in Fakti

10 Февруари, 2018 09:15 42 733 51

За пистолетите Стечкин

  • пистолет-
  • стечкин-
  • оръжие
За пистолетите Стечкин - 1

Този пистолет е разработен в бившия СССР след края на Втората световна война. Това оръжие не е много популярно на Запад, но в Русия и бившите съветски републики се използва и до днес.

За пистолетите Стечкин

Характерното за него е, че своеобразният твърд кобур може да се използва и като приклад, а самият пистолет е с възможност за възпроизвеждане на автоматична стрелба. Стандартният пълнител е с 20 патрона 9 х 18 мм.

За пистолетите Стечкин

Дължината му е 225 мм, а с приклад - 540 мм. Масата на пистолет Стечкин е 1.22 килограма. Оръжието не се налага масово, защото е прекалено тежко, обемисто, а и недотам мощно. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ушев

    37 80 Отговор
    На около 40-50 метра от мишената има отклонение около 5-7 метра встрани от мишената. На повече от 60-70 метра не плюе /както и макаров между другото/. Единственото доказано и яко оръжие на руснаците е калашников, всичко останало са фантасмагории.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Иван

    42 77 Отговор

    До коментар #1 от "Ушев":

    Ама калашников на руснаците ли е!?Не знаех!:) Нали на паметника на Калашников първоначално бяха сложили първоизточника,STG44!

    Коментиран от #4, #12, #32

  • 3 Спеца

    79 21 Отговор
    Глок- крадът системата за отвеждане на газовете именно от модела Стечкин!

    Коментиран от #29, #48

  • 4 Ушев

    20 73 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Така е, но приемаме че е руско оръжие. Другото добро и доказано руско оръжие е БМ 13 /старата катюша/. Новите им ракети със странни имена, не само че имат голяма неточност и отклонения, но и може да тръгнат в обратната посока в един момент /визирам по-специално морските им крилати ракети/. Руско оръжие купуват само арабите и севернокорейците, но те спряха от 2 месеца насам.
  • 5 Фарук

    68 25 Отговор

    До коментар #1 от "Ушев":

    На 50 m.се стреля вече с оптика бе смешич! То ва да не ти филм със Клинт Истууд или Брус Уилис?

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Умозаключител

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ушев":

    И защо стреляте чак на 150 м.?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фарук

    39 6 Отговор

    До коментар #7 от "Умозаключител":

    Щото е ЧОКОНДУР и не знае нищо за оръжията и е стрелял само на Контра Страйк!
  • 11 кьорсун табелата

    20 15 Отговор

    До коментар #5 от "Фарук":

    Ако си късоглед може и на 5 метра да сложиш оптика! Иначе поста ти е пълна глупост!
  • 12 Гост

    38 16 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Първоизточника е Джон Браунинг, ама вие нали трябва да си заработите парите, тролчета облъчени?!
    Но как ли ще звучи, че не само руснаците крадат, дори германците крадат повече - STG44 от Браунинг, "Пантера" от Т-34, реактивния двигател от англичаните и т.н.
    Жал ми е като те чета колко си заблуден!

    Коментиран от #19

  • 13 Фарук

    51 16 Отговор
    И само малко инфо.има руски полуавтоматичен пистолет на име Гюрза който отвя всички.германски американски израелски пиштовчета още преди 30 г.!!!
  • 14 RIDIK

    58 5 Отговор
    Ушев - колко е дълъг носа ти ? Удължава ли се след всяка писане тук? Ако си ми колега - жална и майка на Българската армия. Гледал си много филми и това е всичко. Няма да изреждам глупостите, които си писал но има една фрапираща. на 60 - 70 м отклонение 5 - 7 м. Когато на времето са се провеждали дуели, дистанцията била близо до 25 м. От тогава с пистолет си стреля по мишени на 25 и 50 м. За тези дистанции има създадени упражнения но бърза и прицелна стрелба. Изключение правят стрелбите в системата на IPSC . Това е трябвало да са ви казали по време на теоретичните занятия по "Огнева подготовка" във военното училище - "колега". От всичко, което сте написали до тук, както и терминологията която използвате, мога уверено да твърдя, че не само не сте армейски офицер , но е съмнително дали изобщо сте помирисвал военна служба и дали някога дрехите ви са излъчвали миризма на кордит. Един немски ерудит - Гьобелс е използвал правилото, че една лъжа, повторена няколко пъти се превръща в истина. Давайте, може и да си повярвате.

    Коментиран от #15

  • 15 Първан

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "RIDIK":

    А п...ти дъл е помирисвал тоз плачков или само миризма на табуретка- редник табуретка
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гърмотряс

    55 7 Отговор
    Този пистолет не се налага масово, защото е забранен за притежание от цивилни лица - представлява автоматично оръжие. Разработен е за танкисти и артилеристи, но е харесан за нуждите на Спецназ. Дори и за служебно носене не е отпускан лесно, контрола е бил строг.
    Качествата му са безспорни, вместимостта от 20 патрона е сериозна за времето си, по точност и далекобойност отговаря на всички изисквания, има намален откат и шум за сметка на теглото си.
    На запад и най-вече в САЩ дори Макаров е издигнат в култ, а Стечкин е мечтан трофей, но и там има забрана за автоматични оръжия. Освен това от Стечкин има няма толкова произведени бройки, а наличните са в употреба тук и там, рядко има излишни за продан.
    Накратко - това е пистолет-мечта, както за заблудени ентусиасти, така и за колекционери и специалисти.

    Коментиран от #44

  • 18 стоян георгиев

    40 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ушев":

    старши, 150 метра точна стрелба с пистолет е като да стреляш точно с танк на 40 км.и стига с тая казарма.в казармата стрелящи с пистолет добре няма и никога не е имало.пистолета не е работно оръжие при военните,особено при българските.ако днес идеш при един инструктур по стрелба ще видиш, че абсолютно нищо не знаеш.и за да не се излагаш пистолета е оръжие с което се води активна стрелба около и под 10 метра.след 25 е вече панаирджииска демек стреляш по силует,а ако обекта е движещ ,да го уцелиш е просто лотария.
  • 19 Различен

    32 12 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Я пак за реактивния двигател???
    Кога са го измислили англичаните???
    Защото за основоположник изобщо на реактивния двигател е приет Циолковски!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Капетан палячков

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ушев":

    ко ко ? кав си ти ма аз сам много по добар от теб 100метра сам в десетката между ушити
  • 22 Шаран БГ

    37 4 Отговор
    Не бива да се джафкате, като селски псета!
    Сега поне е лесно. На този същият "кампутер" има Ю-ТУБ. И там ще намерите пояснение на всички тези неща . Не само от руски оръжейници за съветско оръжие, а и от всякакви други ,за всякакви други - само язици да знаете.
    В социалистическо имаше Армия - българска.Не съм служил като офицер- чист редник съм си. Но имахме складове с всички оръжия /работещи/ на НАТО и Варшавския пакт.Че и джепане за всяко !! Не съм гърмял само с разните РПГ и противотанкови пушки.
    Който казва, че "Стечкин" на 65 метра плюе с отклонение до 7 /седем/ метра, нека ми застане на 65 метра - ще ги измеря със шублер- Искам 3 патрона. С двата ще прострелям пистолета, а с третия ще гръмна по празнодумеца !! Ще го меря в главата......
    Може пък и да се отклони куршумчето..........при цев дълга около 130 мм, много ме съмнява !
    Макарича е с по къса цев и е по разнобоен от Стечкина и ТТ !

    Коментиран от #27

  • 23 Някой си

    3 24 Отговор
    Боклук!
  • 24 simonm

    4 36 Отговор
    стрелял съм,лълен боклук,точен като калаша-демек ЙК
  • 25 კავკასიონი

    27 3 Отговор
    разкошен пистолет с дървен кобур класика и носталгия по отминали времена
  • 26 simonm

    2 30 Отговор
    стрелял съм,точен как калаша Русия и пистолет-смях
  • 27 стоян георгиев

    11 14 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    хубав прякор си си сложил.явно не знаеш колко са 65 метра.на 65 метра в десетката ще уцелиш със стечкин само ако десетката е с големина на киноекран.самия факт че правиш такива твърдения показва къв стрелец си.намери ми в нета състезание по стрелба с пистолет на 65 метра!!!!смяххх!и виж състезанието на 50 метра с какви мишение е като големина и с кво оръжие стрелят и кви резултати постигат.явно ти си значително по-добър от състезателите в тази дисциплина и то със стечкин!!!!ти по тоя начин с ладата ще спечелиш и формула едно !!!!смяхххх!
  • 28 Даунлоудър

    5 2 Отговор
    Който иска да постреля с такива патлаци, нека да си инсталира играта Stalin Subway :)
  • 29 АнтиСпец

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спеца":

    Я пак! Аз доколкото знам нито глок нито стечкин имат система за отвеждане на газовете. Единия е на свободен затвор, а другия е на къс ход на цевта. Май излиза, че Глок са откраднали нещо, което Стечкин няма.
    Иначе това за отклоненията от 5-6 метра на 50-60 метра са пълни простотии, освен в случаите, когато изстреляш един пълните от 20 патрона на автоматичен режим. Стечкина си е доста точен пистолет на единична стрелба, но е напълно безсмислено оръжие при такова тегло и слаб боеприпас. То и затова откат при него почти липсва.
    И както каза един колега по-горе, кой стреля на такива дистанции с пистолет.
    Пистолет за колекционери или сватбари от времето на соца.

    Коментиран от #33

  • 30 qwerty

    11 3 Отговор
    Преди години имаше в "168часа" статия за корумпетата от МО и нагласен търг за бронежилетки за мисиите в чужбина. По време на процедурите за избор на изпълнител един фатмак застанал на 5 метра от манекена с жилетката (израелско производство) и стрелял с такъв пистолет с патрони със стоманен сърдечник и познайте какво станало - дупка. Евреите обжалвали конкурса, но ги отсвирили, защото нещо предлаганите мостри не ставали за нищо.
    Ако някой се интересува от случая да се разрови в нета, аз лично съм го чел от хартиен носител.
  • 31 Има и други

    14 3 Отговор
    Самозарядният пистолет на Сердюков (на руски: Самозарядный mистолет Сердюкова), известен също като „Гюрза́“, е съветски руски пистолет, разработен в Централния научноизследователски институт по точно машиностроене в Климовск, Русия през 1991 г.

    Негови конструктори са Пьотр Сердюков и Игор Беляев. През 2003 г. пистолетът е приет на въоръжение в специалните сили на Руската федерация.

    Пистолетът с екзотичното наименование „Гюрза“ (от гюрза - вид змия) е представен на света за пръв път на проведеното в Омск международно изложение за техника и оръжия на сухопътните войски. Оръжието носи разни наименования: РГ055, СР-1 „Вектор“, „Гюрза“, а от 2003 г. и - СПС (самозаряден пистолет „Сердюков“).

    Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Предназначен е за продажба извън границите на Русия като ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси.Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра като на това разстояние поразява армейска каска, от 70-бронирана жилетка състояща се от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възмножности са непознати на пов

    Коментиран от #46

  • 32 Random

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Аре стига с тая тъпня.
    https://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/

    Уикипедия:
    The AK-47 used a similar-sized intermediate round and followed the design concept, but was mechanically very different.

    Quora:
    https://www.quora.com/Is-AK-47-a-copy-of-the-German-Sturmgewehr-44

    Сайт който се специализора на тема оръжия :
    http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/10/22/no-germans-didnt-design-ak-47-kalashnikov-conspiracy-theories-refute-part-1/amp/

    Знам ви контра аргументите. Сайтове чиито останали заглавия са от рода на "Няма да повярвате какво е станало с...", "Пийте това ако искате да отслабнете", "Ужас, стана..."

    Кой ли пише истината...
    Пък и при положение че запада и изтока се мразят, американците да кажат че АК не е копие...
    Но явно ти, стоянчо и другите соросоодчета сте по-големи спецове...

    Коментиран от #36, #50

  • 33 цоле

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "АнтиСпец":

    ОТВАРЯШ ВРАТАТА НА ПОМЕЩЕНИЕ И 20 ИЗСТРЕЛА

    Коментиран от #45

  • 34 Някой си

    4 6 Отговор
    Казах голям боклук!
  • 35 Някой си

    2 4 Отговор
    В прекия и другия смисъл.
  • 36 стоян георгиев

    8 12 Отговор

    До коментар #32 от "Random":

    да калашников се различава от предишното оръжие на шмаизер ,но и доста си прилича.справка тва дето си дал като линк.провери обаче кво е създал калашников преди въпросния автомат и колко си прилича с него.смяххх.и може да се позамислиш как един неук човек е създал сплавите за този автомат?как го е начертал без да може да чертае?и що го е създал 1947 година?защо пък руснаците са цанили фашиста шмаизер на висока заплата и са му дали ордени на ссср ?що го оставят в ссср докато се налага ак в производството?и накрая ама не на последно място що калашников след като си отиде хуго шмаизер въпреки явно големия си самороден талант не създаде нищо ново?откакто си тръгна немеца по калашника руснаците не успяха да направят ни едно успешно подобрение!!!!тва обаче са неща дето трябва да се помисли и да се попрочете и т.н. все работи дето на такива като вас не са ви силна страна.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Random

    14 3 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Силно ти препоръчвам да спреш да се доверяваш на жълти сайтове и да си пиеш хапчетата.

    Коментиран от #40

  • 38 Random

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Как неук бе?
    Човека е имал страст към машините, писал е поеми като малък.
    А като е пораснал е работил като тракторен механик, след това и механик-водач на танк и накрая командир.
    Докато са го тренирали е направил първите си изобретения за които Жуков лично му е подарил часовник.
    41-ва е ранен и до 42-ра е бил в болница.
    В последните месеци на престоя си в болница, чул оплакванията на другите войници относно оръжията.
    Оттам му е дошла идеята за АК.

    Ето ти(ако разбираш английски):
    From 1949, Mikhail Kalashnikov lived and worked in Izhevsk, Udmurtia. He held a degree of Doctor of Technical Sciences (1971)[1][2] and was a member of 16 academies.[17]

    Over the course of his career, he evolved the basic design into a weapons family. The AKM (Russian: Автомат Кала́шникова Модернизированный – Kalashnikov modernized assault rifle) first appeared in 1963, was lighter and cheaper to manufacture owing to the use of a stamped steel receiver (in place of the AK-47's milled steel receiver), and contained detail improvements such as a re-shaped stock and muzzle compensator. From the AKM he developed a squad automatic weapon variant, known as the RPK (Russian: Ручной пулемет Кала́шникова – Kalashnikov light machine gun).

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    6 12 Отговор

    До коментар #38 от "Random":

    тва и аз съм го чел.значи неукия и технически неграмотен танкист е направил автомата калашников без никакви технически познания?може сега да прочетеш биографията на хуго шмаизер.там ще видиш един 60 годишен с 40 годишен опит специалист създал уникати,а и да не забравя въпреки че хуго е много компетентен ,тои заминава за ссср с целия си екип и огромно количество документация,разбираи разработки и експерименти.та я сега ми обясни как самоукия тракторист е компенсирал всичко това и при това напълно сам?та с тия тъпотии комунистите ни гъбаркаха 45 години.щуротии как с последния патрон руския воиник запалил три немски танка и точно преди да умре се молил да го запишат в партията!!!!!смяххх!!!даже не те е срам и да му публикуваш биографията на въпросния калашников дето му дошла идеята да направи уникалния автомат докато измислил как да стреля с пистолет от танк.за тва е и награден.страхотно открите направо гениално!!!!после е ясно,подобно на хилядите български псевдопартизани и на калашников му е стъкмена биография как сам измислил автомата и го внедрил в производство.ееее било е забранено да се пита как тракториста е определил сплавите за цевта или как се е сетил за механизми дето реално е нямало от къде да познава,но както се вижда все още има фенове на тия плоски лъжи!

    Коментиран от #49

  • 40 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #37 от "Random":

    силно се надявам да ми отговориш поне на един от зададените от мен въпроси.поне на един!!!!!иначе така е наи-удобно почваш да пишеш за хапчета и се скриваш като мишка.демек сменяш ника и почваш старите лъжи с нов ник!!!!!та отговори ми поне на един от въпросите.иначе хубаво си чел биографията на калашников от нея става кристално ясно кои е за хапчета,щото нормален човек няма как да приеме че тракториста е създал автомат щото много се интерасувал от техника като дете:))))!!!!то ако ставаше така всички трактористи щеше да са голямата работа ,смяххх!
  • 41 хаха

    1 4 Отговор
    до Random

    хаха "писал е поеми като малък" , ти верно ли? Писал поеми па направил оръжие , повервах ти да знаеш
  • 42 ствол

    0 1 Отговор
    ствол
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 movieman777

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гърмотряс":

    СУПЕР СИ Е ПИСТУЛЕТО ВЕ ИДЕАЛ ПЕТРОФФ Е
  • 45 movieman777

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "цоле":

    10 ПАТРОНА ТРЕБЕ ДА ИМЪ В ПУЛНИТЕЛО ВЕ КВИ СА ТИЯ 20 ДА НЕ ТИ Е СМИТИУЕСОН ТВА
  • 46 movieman777

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Има и други":

    МДААМ ЗА ГЮРЗА СЪМ ЧУВАЛ МНОУ ХВАЛБИ БИВА ГО ПИСТУЛЕТЧЕТО
  • 47 ЖУКОВ

    4 3 Отговор
    все пак не може през 47г. в ссср да кажат че германец е констр. автомата ак47. не е изключено и калашников да е участвал. има опитни модели ак46 например.
  • 48 Данчо

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Спеца":

    Нещо не разбрах - как бакелитов Глок откраднал нещо от Стечкин . И двата в категориите си са абсотни рундуци .
  • 49 Данчо

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Толкова го разбираш и ти . СТГ- 43/44 .ХУГО ШМАЙЗЕР ! БЕЗ ТЕХНИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ ! Добър Мениджър. ПЪРВО СЕ ПРАВИ ПАТРОНА - ПОСЛЕ ПУШКАЛОТО ! 7.92Х33 мм - фирма ПОЛТЕ обр.1938 г. МкБ42 /Х/Хенел фирмата на Хуго и МкБ42 /В/ Валтер .Те са две успоредни линии .Налага се Хуго . От тях е идеята за такова оръжие. Затова 7.62 Х39 мм.е Обр.1943 г. След запознаване с пленени образци!!! Хуго е взет в СССР края на Окт.1946г.Калаш е АУТ Дек.1946г. с АК - 46.Януари 1947 г. с ОТКРАДНАТОТО ОТ БУЛКИН И СУДАЕВ прави АК-47. ОТДЕЛНО. ХУГО Е в Ковров , а Калаш в Ижевск - 1000 км разлика . АК 47 е чисто руска междуведомствено крадена тояга . СЛАБА ТОЧНОСТ ПРИ АВТОМАТИЧЕН ОГЪН !!! СТГто не е така ! Ако беше чорнато от Хуго щеше да си стреля както трябва.
  • 50 Дан40

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Random":

    Темата за Стечкин отиде за Макаров и АК-47 .За да сте наясно прочетете малко История . Освободителна война - за нас ! Руска Имперска армия ! Въоръжение ! ПУШКИ - Бердана 1и2 -Хайръм Бердан - американец ;Карле - Германец ; Крънка - Австриец !!! Револвери - Смит и Уесън - Руски . Което не са имали пари да купят са Репликирали в Тулските оръжейни заводи . Картечници Гатлинг. Топове - бронзови с клиновидни затвори . ПЪРВА Св.Война - Револвери Наган ??? Пушки - Мосин-Наган ??? Картечници Максим -САЩ??? СЛЕДВА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ - само САЩ построяват в СССР 571 !!! Завода , Фабрики и Ел. Централи ??? Следва ВТОРА Св. Война ! ПИСТОЛЕТИ /да не разводнявам/ - Наган ? Сътвореният ТТ на базата на закупен патент за Патрон 7.63Х25 на Маузер !!! Въз основа на Колт 1911 създават ТТ . Малко са огледали и Броунинг. За всички СПЕЦИАЛИСТИ ,не помирисвали барут !!! ПЪРВО се прави боеприпаса да отговаря на определени изисквания .ВТОРО -след първото се прави пушкалото . Какво е ТТ - няма да разискваме ! ЗАЩО СЕ СЪЗДАВАТ ПМ-Пистолет Макаров и на негова база Пистолет Стечкин ? НАЧАЛНАТА ЧАСТ НА ПОСТА - вековната технологична изостаналост на Русия -СССР . Т.Нар Военно-Промишлен Комплекс е част от икономическото ,научно-техническото и технологично ниво на промишлеността . СССР си признават , че е копиран Валтер ПП/ППК кал 7.65мм за направата на ПМакаров . На тази база е ДОНАДУТ Стечкин ! ЗАЩО ??? Това става 1949-54 г. Доказан е патрона 9Х19 Пара . Само , че той ИЗИСКВА ДРУГ ВИД АВТ
  • 51 Легоманов

    0 0 Отговор
    Тежък и неудобен. Трябва да стреляш с двете ръце. Не мога да дръпна ударникът (петлето) с едната ръка, може би заради дебелата и неудобна ръкохватка и ударникът който е много на зад. Слаб боеприпас - 9х18. Нищо не уцелвам, а с Беретата си целя всичко. Пистолетът си е лош.